sâmbătă, 1 iunie 2013

Gustave – Ucigasul de oameni din Burundi

Nicu Parlog | 19.01.2011 |
9 Comentarii
Gustave – Ucigasul de oameni din Burundi     gustave, burundi, crocodil., ucigas, legenda + zoom Gustave – Ucigasul de oameni din Burundi
Galerie foto (4)
Legendele adevarate despre marii pradatori transformati in ucigasi de oameni par desuete si cumva imposibil de acceptat in zilele noastre, cand marile animale de prada mai supravietuiesc in natura doar in cateva rezervatii, unde sunt pazite cu arma in mana impotriva foamei de bani a braconierilor. Relatarile despre lei, tigri, ursi, crocodili sau rechini specializati in uciderea oamenilor nu mai ocupa de mult timp prima pagina a gazetelor. Parca vrand sa sfideze pretinsa superioritate a omului in fata fiarei, un crocodil urias din mlastinile Africii refuza sa se predea, inrosind cu sange omenesc apele regatului sau, ori de cate ori are prilejul.

Numele sau este Gustave si continua sa ucida nestingherit chiar in aceste momente...
Zeul din Ruzizi
Burundi este o mica si cvasi-necunoscuta (de catre europeni) tara din lumea a treia, situata fix in centrul Continentului Negru. Burundi este considerata una dintre cele mai sarace tari ale lumii, un stat care, practic, traieste doar din exporturile de cafea si zahar. Este insa un loc unde natura a ramas in mare parte nepangarita de industrie sau alte borne ale civilizatiei moderne. Lasata libera sa fiinteze dupa legile sale, natura acestor locuri uitate de lume a plasmuit un gardian urias, care sa-i pazeasca tainele.
Nu s-a gandit la un leu mancator de oameni, cum au mai fost atatia in istoria recenta a Africii, nici la un elefant turbat de furie sau la un bivol salbatic, cu infatisare de cosmar si simtul razbunarii in sange. Nu a ales nici macar un hipopotam irascibil, cu toate ca, dintre toate animalele Africii, hipopotamii detin recordul victimelor umane.
Nu, dupa socotelile ei tainice, Natura s-a hotarat asupra unui crocodil, fiara straveche si monstru blindat contemporan cu dinozaurii!
Ca o culme a ironiei, Leviathan-ul african a primit un nume de contopist, un nume de plictisit functionar francez cu burta si chelie.



"Nasul" fiarei din adancuri a fost Patrice Faye, un naturalist francez care locuieste in Burundi, fascinat de crocodilul monstruos pe care il studiaza si monitorizeaza minutios inca din anul 1998. Din motive care au ramas si astazi necunoscute, Patrice Faye s-a decis sa-l numeasca Gustave... Si Gustave i-a ramas numele.
Terenul sau de vanatoare se extinde intre malurile Raului Ruzizi si plajele nordice ale lacului Tanganyka.
Cartea de vizita a lui Gustave este una deosebit de impresionanta: fiara are o varsta de circa 60 de ani, lungimea totala de 6,1 metri si o greutate de peste o tona. Este cel mai masiv crocodil de Nil a carui prezenta a fost confirmata vreodata in Africa. Gustave il depaseste in proportii si "record personal de oameni consumati" chiar si pe crocodilul mascul ucis in Valea Mwanza din Tanzania vecina. Monstrul din Mwanza avea o lungime de 6,45 metri, fiind asadar mai lung decat Regele din Ruzizi, doar ca Gustave este mult mai solid construit si are o reputatie cu adevarat terifianta.
Care este recordul lui Gustave ?
Ei bine, autoritatile din Burundi au, pana in prezent, o lista care contine numele a peste 300 de oameni care i-au servit drept gustari locatarului din raul Ruzizi. Lista completa cuprinde mai multe victime, numai ca aici este Africa, iar o parte dintre atacurile fatale ale lui Gustave nu au fost semnalate inca autoritatilor, deoarece victimele traiau in sate izolate, decesul lor ramanand doar o trista amintire pentru rudele lor si altii care i-au cunoscut.
In prezent, Gustave a atins un statut mitic, localnicii considerandu-l, fara doar si poate, un zeu, o entitate protectoare a apelor, care nu mai asteapta jertfe omenesti, ci purcede crunt in cautarea lor...



Cand oamenii devin prazi
Majoritatea victimelor sale au fost insfacate in momentele periculoase cand acesti oameni fie se scaldau, fie se aflau in apa pentru a strange plasele de pescuit. Gustave nu manifesta mila nici fata de sexul frumos, o parte din victime fiind femei aflate la rau pentru a spala haine. Regele apelor este insa atat de indraznet incat, uneori, isi salta trupul imens deasupra apei pentru a insfaca cate un pescar ghinionist direct din barca...
Gustave nu a fost dintotdeauna un mancator de oameni. Povestea sa urmeaza cursul vietii tuturor marilor crocodili. Ajuns la o asemenea talie si greutate colosale, orice crocodil devine, practic, incapabil sa vaneze prazi de gabarit redus, de genul pasarilor, pestilor sau mamiferelor mici. Obligat de dimensiunile sale, mega-crocodilul se orienteaza spre mamifere mari, precum antilopele gnu, zebrele, bivolii si chiar puii de hipopotam.
Odata ajuns un colos, crocodilul devine si amator de carne de om, dintr-un singur motiv, prozaic: oamenii sunt mult mai lenti si mai nevolnici din punct de vedere fizic, comparativ cu animalele salbatice. Mai ales in mediul acvatic, un om este la cheremul crocodilului.



Dosarul speciei
Crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus) din specia caruia face parte si cumplitul Gustave, este cel mai mare crocodilian din Africa. De fapt, nu este intrecut in marime decat de crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus) care traieste in Asia de sud-est, India si Australia. Dar chiar si din randul celor mai mari crocodili de apa sarata existenti in prezent, cu greu s-ar putea identifica vreun exemplar capital care sa poata rivaliza cu Gustave. Crocodilul de Nil a avut parte de o introducere respectabila pe portile stiintei, deoarece a fost facut pentru prima data celebru de catre insasi Herodot, Parintele Istoriei.
Desi numarul exemplarelor a scazut drastic in urma vanatorii si a distrugerii habitatului, crocodilii de Nil mai pot fi, inca intalniti in majoritatea raurilor, lacurilor, deltelor, estuarelor si mlastinilor din Continentul Negru. Au o infatisare "clasica" de crocodilian, cu piele blindata de solzi placodermi si colorit cu un rol specific de camuflare. Sunt inotatori de elita, in mediul acvatic putand atinge viteze de 30-35 km/ora, cu mult peste capacitatile fizice ale oricarui inotator olimpic. Sunt supravietuitori prin definitie. Nu doar ca specia lor traieste neschimbata de milioane de ani, dar orice individ poate supravietui luni de zile fara a manca nimic, daca situatia o cere. Desi nu par, sunt scandalagii redutabili, cel putin in perioada de imperechere, cand mlastinile africane rasuna de sunetele ascutite si grohaitul specific masculilor intaratati. Acest maestru al supravietuirii este capabil de performante impresionante in randul membrilor intregului regn animal. In caz de pericol, poate sta in submersie pana la 30 de minute; daca sta sub apa complet inactiv, isi poate tine respiratia chiar si 2 ore!



Muscatura sa este absolut devastatoare. Conform tuturor studiilor de specialitate, marii crocodilieni ai lumii sunt vietuitoarele care poseda cea mai puternica muscatura dintre toate animalele din prezent. Nici macar un tigru, urs, hiena sau rechin nu se poate compara cu un crocodil adult, cand vine vorba de forta dezvoltata de maxilare !
Dr. Brady Barr, un cunoscut expert in biologia crocodililor, a efectuat numeroase experimente pe teren, in scopul determinarii fortei muscaturii unui crocodil de Nil. A testat mai multe exemplare salbatice, cele mai mari valori inregistrandu-le in cazul unui crocodil mascul cu o lungime de circa 5 metri, ascuns intr-o vizuina de sub malul unui rau secat din Africa. Fiara a muscat aparatul de testare cu o forta incredibila, de circa 2 tone pe cm patrat - suficient pentru a sfarama cele mai solide oase ale unei potentiale prazi. Oare ce forta cumplita detine Gustave intre maxilarele sale infioratoare?
Intre anii 1940-1960 s-a inregistrat cel mai mare "genocid" al acestei specii. Zeci de mii de crocodili au fost vanati pentru piele si pentru carnea lor, folosita drept aliment ritual in multe parti ale Africii. Populatiile au fost puternic lovite, doar adoptarea unor masuri drastice de protectie reusind, pe ultima suta de metri, sa salveze specia de la disparitie. Astazi se estimeaza ca mai traiesc intre 250.000-500.000 exemplare.


Sa mori intre falci de crocodil...
Putine animale se simt la adapost de pericolul stransorii de menghina a unui crocodil adult. Se estimeaza ca elefantii, rinocerii si hipopotamii adulti sunt singurele vietati care au scapat de grija unui vieti incheiate in gura unui crocodil.
Restul animalelor Africii risca o moarte cumplita la intalnirea cu acesti adevarati regi neincoronati ai apelor. Crocodilii de Nil sunt celebri in toata lumea pentru violenta cu care tasnesc din apa pentru a insfaca violent antilopele gnu sau zebrele care vin, pline de teama si neincredere, sa se adape. Ceea ce animalelor mai tinere sau neexperimentate le pare un bustean vechi care pluteste inofensiv la suprafata apei, este, de multe ori, un crocodil care luneca, nemiscat si concentrat precum un mare maestru Zen. Doar ca maestrul in cauza nu cauta Nirvana, ci urmareste doar sa ucida pentru propasirea sa si a speciei din care face parte. Daca crocodilii sunt de temut chiar si in momentele in care prada lor se afla pe mal, atunci in apa, elementul unde sunt stapani, acesti pradatori de cosmar sunt cu adevarat invincibili.
Chiar si animalele de talie mare sunt in pericol daca au fost surprinse de crocodili in ape adanci. Spre exemplu, un crocodil de talie mare nu poseda forta necesara prinderii si uciderii unui bivol african care se adapa. Dar, daca acelasi crocodil ataca bivolul in timp ce acesta inoata, redutabilul mamfier salbatic este condamnat fara scapare. Crocodilul pur si simplu il ineaca, odata ce l-a prins in apa. Moartea intre falcile unui crocodil este, cu siguranta, una dintre cele mai infioratoare modalitati de ucidere intalnita de-a lungul relatiei prada-pradator din lumea animalelor. Daca muscatura unui leu, tigru sau leopard sfasie, muscatura unei hiene zdrobeste, iar muscatura unui rechin reteaza cu precizie chirurgicala, muscatura unui crocodil zdrobeste si smulge violent in acelasi timp...
Crocodilii nu au capacitatea de a mesteca, singura lor modalitate de a se hrani consta in a zdrobi si smulge simultan halcile de carne. Daca bucata de carne este prea mare pentru a fi smulsa dintr-o singura miscare, crocodilul se lanseaza intr-o manevra unica in Regnul Animal.



Odata ce a insfacat prada in menghina falcilor, crocodilul intra in asa numita "Rotire a mortii", o miscare in care repila se invarte pe loc, cu tot corpul, precum un sfredel urias, pana cand membrul sau bucata din trupul victimei este smulsa din corp si inghitita pe loc.
Daca estimam ce se intampla cu un om atacat de crocodil, avem in fata ochilor o imagine de cosmar, care are in prin plan o moarte indescriptibil de dureroasa.
Paradoxal, totusi, un crocodil de dimensiuni mai mici poate provoca o moarte mai dureroasa decat un colos de talia lui Gustave. Cercetatorii, alaturi de autoritatile locale din Burundi au imaginat scenariul unei situatii in care un om este insfacat de Gustave. Probabil, in majoritatea cazurilor, victimele n-ar mai avea timp sa simta chinurile mortii; falcile incredibil de puternice ale lui Gustave le-ar ucide dintr-o singura muscatura. Regele din Ruzizi este atat de mare incat poate inghiti un om intreg, fara a mai fi nevoit sa-l sfartece in bucati. Chiar si o singura lovitura a craniului masiv, un adevarat bloc compact din oase dure si muschi, poate omori un om.


Nu poti ucide un Zeu...
In trecut, familiile celor omorati de Gustave si-au infrant teama instinctiva, sub explozia de ura si durere, incercand, de cateva ori, sa-l ucida pe cel care le rapise rudele. Crocodilul monstruos a scapat cu viata de fiecare data. Astazi, Gustave poarta mandru pe armura sa cicatricele lasate de oamenii care, in micimea lor, au incercat sa se razbune pe el, Zeu si Gardian al Salbaticiei.
Gustave a fost eroul principal al unui film documentar despre viata si "opera"sa, film realizat de catre fanul sau nr. 1, francezul Patrice Faye. Pelicula intitulata "Capturing the Killer Croc" a fost lansata in anul 2004 si are in prim plan incercarile lipsite de succes ale cercetatorilor si autoritatilor de a-l captura viu pe Gustave, pe atunci in pericol de a fi ucis de localnici. Pentru prinderea sa, echipa a instalat in apa o capcana sub forma unei custi imense, in care era pusa o momeala. In ciuda incercarilor repetate de a-l captura, prezentate cu lux de amanunte in documentar, Gustave nu s-a lasat pacalit. In cateva randuri, parca a vrut sa le faca in ciuda oamenilor, trecand pe langa capcana, oprindu-se in dreptul ei, dar neintrand inauntru.


In luna ianuarie, anul 2009, Gustave inca traia pe malul raului Ruzizi. De atunci, a mai facut cateva victime, dar nu a mai fost zarit in locurile sale favorite. Cercetatorii estimeaza ca monstruoasa reptila si-a schimbat teritoriile de vanatoare, deoarece atat satenii, cat si pescarii au invatat sa se fereasca de el. Gonit de foame, Gustave s-a indreptat spre alte unghere din imensul sau regat, unde asteapta, ascuns, urmatoarele victime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu