Aardvark - misteriosul porc furnicar
Aardvark - misteriosul porc furnicar
no tags
+ zoom
Galerie foto (7)

Orycteropus afer, pe numele
lui ştiinţific, este cunoscut sub numele de porcul de pământ - în
virtutea obiceiurilor sale de săpător - sau porcul furnicar, din pricină
că se hrăneşte predominant cu furnici şi termite. A, de ce i se zice
"porc"? Din cauza botului, care aduce cu un rât. Această înfăţişare vag
porcină şi apucăturile lui de săpător de vizuini i-au făcut pe
coloniştii europeni să-l numească aardvark, care înseamnă porc de pământ
în limba afrikaans (afrikaans este o limbă înrudită cu olandeza,
provenind din limba vorbită de coloniştii olandezi care s-au stabilit în
sudul Africii încă din secolul al XVII-lea), şi aardvark i-a rămas numele şi în engleză. În schimb, în limbile romanice, e numit, în general, porc furnicar.
Lipsit de aspectul impozant al
reprezentanţilor megafaunei africane, porcul furnicar are, totuşi, o
înfăţişare pitorească, chiar "simpatică", după criteriile umane, motiv
pentru care e o prezenţă apreciată în grădinile zoologice şi-l doresc,
deşi nu sunt prea multe cele care îl au.
Unic în felul său
Porcul furnicar aparţine unei familii numite Orycteropidae, singura familie a ordinului Tubulidentata,
un grup de mamifere care, apărut în Africa în urmă cu cca. 20 de
milioane de ani, s-a răspândit în Eurasia şi apoi s-a stins aproape în
totalitate, lăsând drept mărturie a trecerii sale prin istoria
Pământului fosilele a cca. 10 specii dispărute şi o singură specie
supravieţuitoare: Orycteropus afer, porcul furnicar de azi.
Destul de ciudate chiar şi pe vremea
când ordinul lor număra mai multe specii, mamiferele tubulidentate se
disting prin câteva caracteristici ale scheletului membrelor şi
craniului şi, mai ales, printr-o structură cu totul specială a dinţilor,
numită microstructură tubulidentată: dinţii sunt alcătuiţi în interior
din formaţiuni tubulare microscopice, alcătuite dintr-o substanţă dură,
numită vasodentină; tuburile sunt dispuse paralel şi consolidate cu o
altă substanţă numită cement. Smalţul dentar, stratul cel mai dur care
acoperă dinţii altor mamifere, lipseşte la porcul furnicar; dinţii se
tocesc în procesul hrănirii, dar cresc continuu.
De fapt, nu doar structura, ci însăşi existenţa acestor dinţi este ciudată, deoarece, de obicei, mamiferele care se hrănesc cu furnici şi termite (precum furnicarii sud-americani) nu au dinţi, totuşi porcul furnicar are, la maturitate, câteva măsele. Veţi vedea că există, totuşi, o explicaţie pentru această anomalie.
De fapt, nu doar structura, ci însăşi existenţa acestor dinţi este ciudată, deoarece, de obicei, mamiferele care se hrănesc cu furnici şi termite (precum furnicarii sud-americani) nu au dinţi, totuşi porcul furnicar are, la maturitate, câteva măsele. Veţi vedea că există, totuşi, o explicaţie pentru această anomalie.
Porcul furnicar este, aşadar, în ziua de azi, singura specie a familiei Orycteropidae şi a ordinului Tubulidentata, un animal neobişnuit, care, în ciuda faptului că este destul de răspândit, este puţin cunoscut.
Parte din misterul lui se datorează
faptului că este rareori văzut: ziua doarme ascuns în adăposturi
subpământene, pentru a se feri de căldura toridă, fiind activ după
apusul soarelui, când porneşte după mâncare.
Principalele lui surse de hrană sunt
coloniile de termite şi furnicarele. Nu sunt surse uşor accesibile, mai
ales termitierele, construite dintr-un material dur, o combinaţie de
pământ şi fibre celulozice, consolidate cu ajutorul salivei termitelor. E
nevoie de "echipament" specializat pentru a ajunge la insectele din
interior. Dar porcul furnicar are tot ce-i trebuie: picioare săpătoare
puternice, înzestrate cu nişte gheare redutabile, plus o limbă cu o
conformaţie aparte - cilindrică, foarte lungă (30 cm), extrem de mobilă
şi foarte lipicioasă - pe care o introduce în termitier ori furnicar,
culegând cu ea insecte cu miile. Alte adaptări duc la perfecţiune
această tehnică de hrănire: nările se pot închide, astfel încât să nu
pătrundă în ele praful sau insectele, iar pielea groasă rezistă fără
probleme la muşcăturile insectelor.
În afară de furnici şi termite, porcul
furnicar nu prea mănâncă altceva... cu o singură excepţie: un fruct
anume, unul singur. Este fructul unei plante numite castravetele (sau
dovleacul) porcului furnicar (Cucumis humifructus), căci a fost
observată de multă vreme relaţia strânsă dintre cele două specii -
planta şi animalul -, relaţie dezvoltată şi perfecţionată în milioane de
ani de evoluţie. Fructul acestei specii vegetale se dezvoltă sub
pământ, la adâncimi de până la 30 cm; prin urmare, e nevoie de un animal
cu calităţi de săpător, cum e porcul furnicar, pentru a-ldezgropa.
Fructul are o coajă tare, rezistentă, din cauza căreia seminţele din
interior n-ar putea germina. Dar planta şi-a asigurat serviciile unui
colaborator preţios: consumând fructul, poate pentru conţinutul său în
apă, porcul furnicar elimină prin intestin seminţele acestei plante,
odată cu propriile excremente, pe care le îngroapă. Şi astfel, seminţele
pot încolţi, iar planta îşi asigură supravieţuirea. Se crede că, tocmai
datorită faptului că mănâncă acest fruct, porcul furnicar a păstrat, în
cursul evoluţiei, cei câţiva dinţi de care altfel n-ar fi avut nevoie,
dacă s-ar fi hrănit doar cu termite şi furnici.
Şi din punct de vedere genetic porcul
furnicar e o prezenţă neobişnuită printre mamiferele moderne: cromozomii
săi au caracteristici arhaice, care amintesc de mamiferele placentare
primitive. O adevărată "fosilă vie"...
Un model de perseverenţă
Porcul furnicar nu e un animal rar, deşi
e rareori văzut. Trăieşte în toată Africa subsahariană, în savane şi
zone împădurite, cutreierând noaptea cale de kilometri în căutarea
termitierelor şi a furnicarelor. Cade şi el pradă câteodată carnivorelor
precum hienele, leii şi leoparzii, ori pitonilor, dacă expediţiile sale
după hrană se intersectează cu raidurile nocturne ale acestor
prădători. Adesea, se apără cu curaj, lovind cu ghearele lui redutabile;
alteori, încercând să scape de atacatori, aleargă în zigzag sau sapă cu
o viteză incredibilă: peste o jumătate de metru în 15 secunde.
Uneori, şi oamenii îl vânează; unele
triburi îi consumă carnea, iar vracii-vrăjitori ai unor populaţii
africane îi folosesc pielea, ghearele, oasele şi unele organe interne
pentru a face talismane cu anumite puteri magice. Un astfel de talisman,
cred respectivii vraci, îl ajută pe cel care-l poartă să treacă prin
ziduri şi prin acoperişuri, calitate de mare folos atât hoţilor, cât şi
celor implicaţi în aventuri amoroase cu tinere fete, aventuri ce
presupun oarece vizite nocturne fără ştirea părinţilor.
Oricum, în cultura tradiţională a
populaţiilor umane din zonele în care trăieşte, porcul furnicar (ca mai
toate animalele, are şi el un loc al său în credinţele populare) este
admirat pentru eforturile pe care le face spre a-şi procura hrana şi
pentru felul în care rezistă eroic asalturilor termitelor şi
furnicilor-soldaţi care apără coloniile de insecte. Recunoaştem în
această admiraţie reflexul unui mod de a gândi ce reflectă, la rândul
său modul de viaţă tradiţional, în care strădania permanentă de a face
rost de mâncare se află în centrul existenţei zilnice. Ca şi ei, cred
oamenii acestor culturi, porcul furnicar umblă mult, cale de kilometri,
trudeşte săpând, înfruntă greutăţi şi împotriviri, pentru a ajunge la
hrană, pentru a-şi asigura supravieţuirea. În această luptă cotidiană cu
natura, care nu dă nimic cu uşurinţă, hărnicia şi perseverenţa sunt
calităţi de preţ, iar cei ce le au sunt membri valoroşi ai comunităţii.
Extinzând asupra animalelor concepţia prin prisma căreia îşi judecă şi
congenerii, oamenii au preţuit comportamentul porcului furnicar ca fiind
dovada unei firi răzbătătoare şi sârguincioase, demne de toată
admiraţia lor.
Însă şi fără această viziune
antropocentrică, porcul furnicar rămâne o specie interesantă, veche şi
cu trăsături aparte, ce contribuie în felul ei la complexa şi fascinanta
biodiversitate a Africii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu