miercuri, 22 mai 2013

UE a dat un verdict zdrobitor asupra studiului ce susţinea că porumbul modificat genetic cauzează cancer

05.10.2012 |
10 Comentarii
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a oferit primele comentarii asupra unui studiu care a făcut furori în ultima vreme.

Cercetarea publicată pe 19 septembrie susţinea că şobolanii hrăniţi cu porumb modificat genetic dezvoltau mai multe tumori decât şobolanii din grupul de control. Rezultatele cercetării au fost răspândite de numeroase mijloace mass-media, în ciuda faptului că studiului a fost criticat de numeroşi oameni de ştiinţă pentru mai multe erori de design şi de analiză statistică.
La solicitarea Comisiei Europene, EFSA a format o echipă de specialişti pentru a analiza studiul. Acest grup de experţi a dat publicităţii primul său raport, concluzia fiind că „studiul prezintă o calitate ştiinţifică insuficientă pentru a fi considerat valid în cadrul procesului de evaluare a riscurilor”. Studiul a folosit prea puţine animale, nu a avut suficient de mulţi şobolani în grupul de control, iar cercetarea nu oferea detalii despre mai multe aspecte importante, afirmă grupul de experţi. EFSA l-a invitat pe cercetătorul care a publicat studiul, Gilles-Eric Séralini de la Universitatea Caen din Franţa, să ofere mai multe informaţii agenţiei până pe 12 octombrie.
Este neclar dacă Séralini va da curs invitaţiei. Luna trecută, francezul a declarat reporterilor că nu va accepta niciun fel de analiză a cercetării sale din partea EFSA. „Nu accept ca experţii care au autorizat porumbul NK603 să analizeze datele mele, pentru că ar fi vorba de un conflict de interese”, a spus pe 20 septembrie cercetătorul.
În Germania, Institutul Federal pentru Analiză a Riscului a declarat la rândul său că cercetarea are multe probleme. Specialiştii nemţi au declarat că „din cauza deficienţelor de design ale studiului şi ca urmare a problemelor de prezentare şi de interpretare ale rezultatelor, principalele concluzii ale autorilor nu sunt susţinute de date”. Astfel, autorităţile germane au declarat că nu există vreun motiv pentru a reevalua tulpina de porumb modificat genetic şi nici erbicidul studiat.
Pe 20 octombrie urmează să fie dat publicităţii şi verdictul autorităţilor franceze asupra acestui studiu controversat.
Surse: ScienceMag, EFSA, BFR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu