marți, 28 mai 2013

S-a trezit cel mai inalt vulcan din Eurasia

06.10.2009 |
4 Comentarii
S-a trezit cel mai inalt vulcan din Eurasia     no tags + zoom S-a trezit cel mai inalt vulcan din Eurasia
Galerie foto (1)
Vulcanul Klyucevskoy, inalt de 4.750 m, din peninsula Kamceatka, a inceput sa erupa in urma cu 5 zile. In prezent cel mai inalt vulcan activ din intreaga Eurasie arunca roci incandescente la inaltimea de peste 100 m.

Situat la 220 mile de localitatea Petropavlovk-Kamceatsky, Klyucesvskoy erupe cu regularitate la fiecare interval de doi ani.
"In prezent a inceput sa arunce si lava incinsa cu o frecventa de 1-6 minute. Spre deosebire de alti vulcani, Klyucevskoy are o activitate lenta dar care se intensifica odata cu trecerea timpului, acum vulcanul prezinta pericol doar pentru turistii care nu tin cont de avertismente si se aventureaza pe pantele sale. Daca activitatea vulcanica se va agrava este posibil sa se inregistreze scurgeri de lava pe versanti iar cantitatile de cenusa aruncate la mari inaltimi ar putea afecta traficul aerian din regiune", declara Alexei Ozerov, cercetator in cadrul Institutului de Vulcanologie si Seismologie din Kamceatka.
Statia seismologica din apropiere inregistreaza peste 100 de cutremure locale intr-un interval standard de 24 ore. Ultima eruptie a avut loc pe data de 15 februarie 2007, norul de cenusa vulcanica ridicandu-se pana la inaltimea de 8,7 kilometri deasupra marii Bering. Astazi sunt peste 150 de vulcani in Kamceatka, dintre care 29 sunt inca activi.

Sursa : RiaNovosti


CITESTE SI :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu