marți, 28 mai 2013

Hipnoza te ajută să te laşi de fumat?

 
Vei fi mirată câte probleme se pot rezolva lesne prin intermediul... hipnozei!
Lăsând la o parte conotaţiile ezoterice pe care ni le sugerează termenul, hipnoza este, de fapt şi de drept, un simplu procedeu medical folosit cu succes de mulţi terapeuţi pentru tratarea unor probleme de care ne lovim zi de zi.
Căutaţi o definiţie a hipnozei? Ei bine, majoritatea specialiştilor o consideră ca fiind o stare indusă în mod artificial, asemănătoare cu somnul, în care pacientului i se pot sugera extrem de uşor o serie de modificări la nivelul senzaţiilor şi percepţiilor. Ce înseamnă mai concret acest lucru? În timpul unei şedinţe de hipnoză creierul pacientului este mult mai receptiv la sugestii decât în stare normală: astfel, acesta poate memora mai uşor unele lucruri sau, dimpotrivă, poate uita total sau parţial unele evenimente. De asemenea, în majoritatea cazurilor, după terminarea unei şedinţe de hipnoză, subiectul are o stare afectivă pozitivă, de calm, linişte şi relaxare profundă.
4 probleme de rezolvat
  1. Fumatul. Prin intermediul hipnozei terapeutul poate convinge pacientul să renunţe la unele deprinderi nesănătoase cum sunt fumatul, consumul abuziv de alcool sau chiar consumul altor substanţe cu caracter nociv.
  2. Controlul greutăţii. Din ce în ce mai mulţi specialişti din domeniul sănătăţii consideră hipnoza drept o terapie eficientă în tratarea obezităţii şi în corectarea problemelor de greutate. Ultimele descoperiri arată că hipnoza poate fi eficientă şi în problema sindromului colonului iritabil.
  3. Depresia. Această procedură eHste folosită cu succes mai ales în terapia pacienţilor depresivi. În timpul şedinţelor terapeutul urmăreşte distrugerea amintirilor sau a traumelor psihice ascunse în inconştientul pacientului şi construirea, în locul lor, a unor mecanisme psihologice sănătoase şi eficiente.
  4. Controlul durerii. Tot prin intermediul hipnozei se poate obţine reducerea durerilor şi a disconfortului produs de anumite proceduri medicale. Astfel, pacienţii sunt ajutaţi sa facă faţă anumitor intervenţii medicale care produc durere sau anxietate şi să adopte o atitudine pozitivă faţă de boală.
Hipnoza: adevăr sau minciună: cât e mit şi cât realitate în tot ce ştii despre hipnoză?
  • Orice persoană poate fi hipnotizată: ADEVĂRAT. Chiar dacă oricare dintre noi poate fi hipnotizat, profunzimea transei diferă de la persoană la persoană. Procedeul se află în strânsă legătură cu motivaţia, voinţa, imaginaţia şi puterea de concentrare a pacientului.
  • Terapeutul poate manipula pacientul hipnotizat: FALS. În starea de transă hipnotică pacientul este perfect conştient de ceea ce se întâmplă în jurul său. Un exemplu concludent îl reprezintă experimentul în care un pacient aflat în transă a lovit cu cuţitul un manechin de pluş când i s-a spus să o facă, dar a refuzat, ieşind brusc din transă, când i s-a spus să facă acelaşi lucru unui om.
  • Naşterea sub hipnoză este posibilă: ADEVĂRAT. Hipnoza este una dintre metodele naturale de a calma durerile naşterii; prin intermediul acesteia se obţine relaxarea organismului mamei, iar durerile resimţite de aceasta sunt mult mai mici decât în mod normal.
Hipnoza are efecte reale asupra creierului
Aşa au demonstrat cercetătorii britanici de la Universitatea Hull, într-un studiu publicat în revista Consciousness and Cognition. Aceştia au testat felul în care oamenii răspund la hipnoză şi au selecţionat zece indivizi care erau foarte deschişi la sugestii şi alte şapte persoane care erau reticente la această procedură. Voluntarilor li s-a cerut să execute anumite sarcini în timpul şedinţei de hipnoză, precum ascultarea unei melodii care nu exista. Fără ca ei să ştie, activitatea cerebrală le-a fost monitorizată în timpul pauzelor dintre diversele sarcini primite. În grupul persoanelor deschise la sugestii cercetătorii au constatat o activitate scăzută în acea parte a creierului implicată în procesul de visare cu ochii deschişi. Acest studiu susţine faptul că hipnoza acţionează prin oprirea activităţii cerebrale din partea creierului asociată cu visarea cu ochii deschişi, astfel încât organul să se poată concentra mai bine asupra celorlalte activităţi.
Foto: Hepta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu