vineri, 3 mai 2013

De ce apar migrenele? Cercetătorii au făcut o descoperire importantă

Ana Obretin | 03.05.2013 |
0 Comentarii
Cercetătorii americani au descoperit o primă genă a cărei mutaţie este asociată puternic cu cea mai răspândită formă de migrene, fapt care ar putea conduce la o mai bună înţelegere a acestei maladii ale cărei cauze nu sunt nici în prezent cunoscute, potrivit unui studiu citat de AFP.

 
"Este vorba de prima genă descoperită a cărei mutaţie este asociată cu cea mai comună formă de migrene", a spus Louis Ptacek, profesor de neurologie la California University din San Francisco, unul dintre autorii studiului.
"Este o primă informaţie importantă despre o maladie pe care încă nu o înţelegem", a mai spus acesta, precizând însă că "puţini bolnavi sunt purtători ai acestei gene mutante".
Gena, numită CKIdelta, nu este cu siguranţă singura implicată în declanşarea migrenelor, a adăugat profesorul.
Mutaţia genei CKIdelta afectează producţia de kinază CK2, o proteină care joacă un rol important în multe funcţii vitale ale creierului şi restului organismului.
Migrenele afectează 10 - 20% din populaţie, printre simptomele tipice numărându-se durerile de cap puternice, hipersensibilitate la zgomot, atingeri, la lumină, stări de greaţă etc.
Studiul a apărut în revista americană Science Translational Medicine.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu