joi, 23 mai 2013

Crezi că vara trecută a fost insuportabilă? Estimările privind efectele căldurii în viitor sunt înspăimântătoare

21.05.2013 |
6 Comentarii
Căldura ucide. În 1995, cinci zile de căldură au produs mai bine 750 de victime în Chicago, în mare parte oameni în vârstă şi indivizi cu probleme medicale. În 2003, un val de căldură a lovit Europa ducând la 70.000 de decese.

Dintre toate ţările, Franţa a fost cea mai afectată, având în vedere că locuitorii de aici nu sunt obişnuiţi cu temperaturi extreme şi nu au locuinţe dotate cu aer condiţionat. Mii se oameni au murit în acea lună de august, iar multe dintre cadavre au rămas neidentificate timp de câteva săptămâni. De fapt, numărul de decese a fost atât de mare încât companiile de servicii funerare nu au mai avut unde să depoziteze defuncţii. 
Acum, oamenii de ştiinţă şi oficialităţile din marile oraşe se tem de viitoarele valuri de căldură care ar putea lovi iar centrele urbane. Şi temerile lor sunt justificate. 
Rezultatele unui nou studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, indică faptul că numărul deceselor asociate cu creşterea temperaturilor ar putea fi cu 20% mai mare până în 2020. Mai mult, în cel mai rău caz, specialiştii estimează că decesele produse de temperaturile ridicate ar putea creşte chiar şi cu 90 de procente până în anii 2080. 
Acest fenomen „are rolul de a ne aminti că unul dintre cele mai mari hazarde de care poate avea parte populaţia urbană este creşterea temperaturilor”, a declarat Radley Horton, coordonatorul studiului. 
Studiul „The Nature Climate Change” nu este primul care încearcă să arate cum creşterea temperaturilor poate avea un impact asupra deceselor produse de valurile de căldură, însă spre deosebire de alte cercetări, acesta este foarte detaliat. 
Temperaturile medii lunare din Central Park, New York, au crescut cu 2 grade Celsius între anii 1901 şi 2000, cu mult mai mult decât media Statelor Unite şi cea globală. Cel mai probabil, motivul, cel puţin parţial, este efectul urban de insulă termică care face ca temperatura din oraş să fie cu mult mai ridicată decât cea din alte zone, mai ales pe timpul nopţii. 
În funcţie de modelele climatice şi viitoarele emisii de carbon, ne putem aştepta ca până la mijlocul secolului temperaturile să crească cu 1,8 - 2,3 grade Celsius şi cu 2,3- 3,9 grade Celsius până în 2080. În cel mai bun scenariu, până în 2080 se va înregistra o creştere de 15% a deceselor provocate de temperaturi, comparativ cu anii 1980. câns s-au înregistrat 370 de decese cauzate de caniculă şi 340 de morţi provocate de frig. În cel mai rău caz, creşterea va fi dublă, de 30 de procente şi va produce mai mult de 1000 de decese. 
Totuşi, vestea bună este că situaţia nu este inevitabilă. Oraşele au şansa de a reduce decesele provocate de căldură prin intervenţii de mici proporţii precum construirea grădinilor pe acoperişurile clădirilor şi asigurarea sistemelor de aer condiţionat pentru bătrâni şi nevoiaşi. 
Sursa: Time

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu