vineri, 3 mai 2013

10 alimente care nu te lasă să dormi noaptea

03.05.2013 |
2 Comentarii
Nu poţi să dormi noaptea şi nu ştiţi de ce? Atunci poate că ar trebui să aflaţi că există o serie de factori alimentari care contribuie la apariţia insomniei.

Această listă cuprinde topul alimentelor pe care ar trebui să le evităm înainte de culcare pentru a avea parte de un somn liniştit. 
10. Ovăzul
Ovăzul conţine melatonină, substanţa chimică despre care se ştie că pregăteşte corpul pentru odihnă. Cu toate acestea, conţinutul ridicat de fibre solubile din ovăz poate inversa efectul melatoninei, spun specialiştii. Astfel, atunci când îl consumăm înainte de a merge la culcare, corpul nu are destul timp să digere ovăzul, lucru care determină încetinirea digestiei şi apariţia arsurilor la stomac şi a gazelor.
9. Anumite legume
Majoritatea legumelor cu frunze verzi sunt diuretice şi ne pot determina să experimentăm urinare frecventă. Specialiştii din Statele Unite (de la National Digestive Diseases Information Clearinghouse) susţin că broccoliul, varza, fasolea, castraveţii şi usturoiul sunt alimente greu de digerat care pot cauza apariţia gazelor. De aceea, astfel de alimente ar trebui consumate cu câteva ore înainte de a ne băga în pat.
8. Îngheţata
Având un nivel ridicat de zahăr şi carbohidraţi, îngheţata stimulează creierul şi ne poate ţine treji multe ore în ciuda orelor înaintate din noapte, este de părere dr. Gangemi. 
7. Alimentele condimentate
Deşi mirodeniile aduc multe beneficii corpului uman, consumul lor la ore târzii poate fi periculos. Studiile au descoperit că alimentele condimentate provoacă deranjare la stomac, menţinându-ne în alertă în timpul nopţii. 
6. Alimentele bogate în zahăr şi carbohidraţi
Dulciurile precum tortul de ciocolată, prăjiturile şi alte deserturi de acest gen pot cauza o creştere a nivelului de zahăr din sânge şi o desincronizare a nivelurilor de energie. Astfel, consumul înainte de culcare a alimentelor dulci şi  bogate în carbohidraţi contribuie la formarea modelelor de somn neregulat.
5. Carnea roşie şi alte proteine
Carnea roşie consumată seara nu va fi digerată bine şi va rămâne în stomac pe toartă perioada nopţii. Dacă nu puteţi renunţa la consumul de carne seara, o alternativă mai sănătoasă ar fi pieptul de curcan. Oricum, consumul de proteine noaptea nu este periculos atât timp cât este moderat.
4. Mâncărurile grase
Alimentele grase şi grele va face stomacul să funcţioneze mai mult, atunci când sunt consumate înainte de culcare. Pizza, o mâncare des aleasă pentru cină, are un nivel mare de aciditate din cauza sucului de tomate şi poate provoca arsuri la stomac. 
3. Ciocolata amăruie
Ingredientul cheie din ciocolata neagră este cofeina care împreună cu alte ingrediente precum teobromina, fenetilamina şi anadamida, ea poate creşte ritmul cardiac, motiv pentru care nu este o idee bună să consumăm nici ciocolată neagră seara. 
2. Alcoolul
Consumul e alcool ar trebui să fie limitat la un singur pahar pe zi, pentru femei, şi la două pahare pe zi pentru bărbaţi, spun specialiştii de la American Heart Association. Un consum mai mare de atât poate afecta calitatea somnului determinându-ne să ne trezim de mai multe ori de-a lungul nopţii. 
1. Cofeina
Cofeina ne ajută să începem ziua în formă, dar nu să o şi sfârşim plăcut. Ea este un stimulant care provoacă mişcare neurologică şi care ne dă un plus de energie. Cofeina intră în fluxul sanguin şi dacă o consumăm seara, ea ne va împiedica să dormim. 
Chiar şi cafeaua băută la prânz poate să le rămână în sistem unora până noaptea târziu, motiv pentru care este de preferat ca ea să fie consumată dimineaţa. 
Sursa: Medical Daily
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu