luni, 1 aprilie 2013

De unde provine ciudatul meteorit verde care nu seamănă cu nimic altceva descoperit pe Terra?

01.04.2013 |
0 Comentarii
O piatră de culoare verde, descoperită anul trecut în Maroc, ar putea fi primul meteorit cunoscut care provine de pe planeta Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare din sistemul nostru solar.

Este opinia lui Anthony Irving, specialist în studiul meteoriţilor la Universitatea Washington, care şi-a prezentat concluziile la cea de-a 44-a Conferinţă Ştiinţifică asupra Lunii şi Planetelor, desfăşurată în SUA. 
Studiile sugerează că roca spaţială, denumită NWA 7325, ar proveni de pe Mercur, şi nu de pe Marte sau de pe un asteroid.
NWA 7325 reprezintă, de fapt, un grup de 35 de fragmente de meteoriţi descoperite în Maroc în 2012. Sunt foarte vechi: Irving şi echipa sa au datat fragmentele de rocă, atribuindu-le o vechime de aproximativ 4.56 miliarde de ani.
„Ar putea fi o mostră de rocă de pe Mercur, sau de pe un corp ceresc mai mic, dar cu alcătuire similară celei a lui Mercur”, a declarat Anthony Irving în cursul prezentării sale. Un impact puternic ar fi putut arunca NWA 7325 de pe Mercur spre Terra.
Meteoritul NWA 7325 nu seamănă cu nimic din ceea ce a fost descoperit anterior pe Terra, a spus el.
Meteoriţii proveniţi de pe Marte poartă urme ale atmosferei marţiene, ceea ce îi face relativ uşor de identificat. Meteoriţii proveniţi de pe Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din Sistemul Solar, sunt de asemenea distincţi din punct de vedere chimic. În schimb, NWA 7325 nu seamănă cu nicio altă mostră de rocă spaţială studiată până azi.
Irving crede că metoritul a luat naştere şi a fost expulzat de pe o planetă sau alt corp ceresc care a prezentat curgeri de lavă pe suprafaţa sa, la un moment dat în cursul istoriei sale geologice. Există indicii că roca verde s-ar fi putut forma din „spuma” care plutea la suprafaţa magmei topite.
NWA 7325 prezintă o slabă intensitate magnetică - magnetismul care este transmis unei roci  de către câmpul magnetic al unui corp ceresc -, mai slabă decît a oricărei roci cunoscute. Datele obţinute de la sonda Messenger care orbitează în jurul lui Mercur arată că magnetismul slab al planetei se asemănă mult cu cel al NWA 7325. De asemenea, NWA 7325 are un conţinut foarte scăzut de fier, la fel ca şi suprafaţa planetei Mercur, ceea ce sugerează că locul de origine al meteoritului ar fi Mercur ori un corp ceresc foarte asemănător cu aceasta.
Sursa: Live Science / Credit foto Stefan Ralew/sr-meteorites.de : 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu