luni, 8 aprilie 2013

Cutremurele devastatoare din ultima vreme şi-au găsit explicaţia

27.09.2012 |
3 Comentarii
Seria de cutremure uriaşe care au lovit anul acesta în largul coastei insulei Sumatra ar putea anunţa crearea unei noi margini a plăcii tectonice.

Specialiştii spun că analiza mişcărilor seismice (care au avut o magnitudine maximă de 8,7 grade pe scara Richter) sugerează că schimbările majore au avut loc pe fundul oceanului. În cele din urmă, probabil peste câteva milioane de ani, astfel de modificări vor duce la împărţirea plăcii Indo-Australiene în două. 
Sumatra este situată deasupra coliziunii dintre placa tectonică Indo-Australiană şi placa Sunda. Aceste segmente vaste ale scoarţei Pământului converg cu o rată de 5-10 centimetri pe an. Frecările dintre ele şi descărcările de energie stocată, duc la apariţia cutremurelor violente precum cel din 26 decembrie 2004, care a avut magnitudinea de 9,1 grade şi care a pornit catastroficul tsunami. 
Din fericire, mişcările tectonice din 11 aprilie 2012, chiar dacă au avut o magnitudine mare, nu au generat niciun alt eveniment natural major. Acest lucru poate fi explicat prin natura fenomenului de rupere a scoarţei terestre: aşa-numita falie strike-slip, presupune rocile să se mişte pe orizontală, pe fiecare parte a linie de rupere şi nu pe verticală aşa cum se întâmplă atunci când se produce un tsunami.
De asemenea, mişcările din aprilie au avut loc mai al vest, fiind localizate direct pe placa Indo-Australiană, într-o zonă în care se produc deformări la scară largă şi multiple rupturi ale scoarţei. 
„Australia de mişcă deja spre India, la fel cum şi India se mişcă spre Australia. Ele sunt separate de o mulţime de falii. În comparaţie, în mod normal, între restul plăcilor tectonice există doar câte o falie, ceea ce înseamnă că procesul al care asistăm în prezent presupune trecerea de la mai multe falii la una singură. Problema este că nu ştim cât timp va dura până când se va slăbii una dintre falii, astfel încât toate mişcările să poată fi localizate în ea, iar restul faliilor să devină inactive. În acest moment, multe falii din Oceanul Indian sunt active”, a declarat Matthias Delescluse de la Ecole Normale Superieure din Paris. 
Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu