joi, 4 aprilie 2013

Cercetătorii lansează un avertisment important către bărbaţii care-şi pierd părul

04.04.2013 |
2 Comentarii
Un nou studiu realizat în Japonia arată că bărbaţii care chelesc prezintă un risc mai mare de a suferi de afecţiuni cardiace decât reprezentanţii sexului masculin ce se bucură în continuare de toată podoaba capilară.

Cercetarea efectuată pe aproximativ 37.000 de persoane a fost publicată în jurnalul ştiinţific BMJ Open. Rezultatele studiului au arătat că bărbaţii care chelesc prezintă un risc cu 32% mai mare de a suferi de cardiopatie ischemică.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă subliniază că riscul este mai mic decât în cazul în care bărbaţii sunt fumători sau obezi. De asemenea, reprezentanţii British Heart Foundation afirmă că este mult mai important ca bărbaţii să se concentreze asupra dimensiunilor taliei decât asupra părului pierdut.
Statisticile arată că 50% dintre bărbaţi îşi pierd jumătate din podoaba capilară până la vârsta de 50 ani, iar 80% dintre bărbaţi îşi pierd o parte din păr până la vârsta de 70 de ani.
Cercetătorii de la Universitatea Tokyo au analizat ani de cercetări precedente pentru a analiza legăturile dintre pierderea părului şi problemele de inimă.
Analiza a arătat că persoanele care îşi pierdeau părul de pe creştetul capului sufereau de un risc sporit de a suferi de cardiopatie ischemică. Acest risc sporit se păstra chiar şi după ce erau luaţi în considerare factori precum vârsta şi afecţiunile din familie.
În schimb, persoanele care cheleau în zona frunţii nu erau afectate de un risc mai mare.
„Am descoperit o legătură moderată, dar importantă, între pierderea părului în vârful capului şi riscul de cardiopatie ischemică”, a explicat doctorul Tomohide Yamada de la Universitatea Tokyo. „Legătura există, însă nu este la fel de puternică precum cea dintre alţi factori de risc cunoscuţi precum fumatul, obezitatea, nivelul colesterolului şi hipertensiunea”, a mai spus Yamada.
Cercetătorul recomandă tinerilor care îşi pierd părul din vârful creştetului să îşi concentreze eforturile asupra îmbunătăţirii stilului de viaţă pentru a se asigura că îşi vor menţine inima sănătoasă.
Oamenii de ştiinţă nu ştiu care este cauza ce stă la baza acestei legături. Printre ipotezele postulate se numără o sensibilitate sporită la hormonii masculini, rezistenţa la insulină şi inflamaţia vaselor de sânge care afectează simultan inima şi părul.
Sursa: BBC News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu