duminică, 31 martie 2013

Padurile Australiei absorb cel mai mult carbon

16.06.2009 |
0 Comentarii
Padurile montane de eucalipt din Australia sunt cele mai eficiente din lume in ceea ce priveste extragerea carbonului din atmosfera, au aratat oamenii de stiinta australieni, intr-un studiu publicat astazi.

Autorii studiului au comparat cantitatea de carbon inmagazinata in biomasa vegetala si in sol, pe unitatea de suprafata, in 132 de paduri din toata lumea, de la paduri tropicale la paduri umede din regiunile temperate. 
Cea mai eficienta s-a dovedit o padure de Eucalyptus regnans din regiunea muntoasa a statului australian Victoria. In aceasta padure, cantitatea de carbon retinuta era de 1900 tone la hectar. Valori apropiate au fost inregistrate in paduri umede temperate din Noua Zeelanda, Chile si de pe coasta pacifica a Americii de Nord. In schimb, o padure tropicala retine doar 200-500 tone de carbon la hectar.
Pana acum se considera ca padurile tropicale au cel mai important rol in absorbtia carbonului, dar ideea se datora faptului ca aceste paduri au o rata mare de crestere, producand multa biomasa intr-un timp scurt. Dar, a explicat Profesorul Brendan Mackey de la Universitatea Nationala Australiana, sa nu uitam ca aproape jumatate din carbonul inmagazinat de paduri se gaseste in biomasa moarta, in arborii cazuti. Or, in padurile tropicale, acestia se descompun foarte repede, eliberand carbonul inapoi in atmosfera. In schimb, in padurile temperate, arborii au o durata de viata mai mare, iar odata cazuti, se descompun mult mai lent, ceea ce face ca, pe termen lung, aceste paduri sa fie mult mai eficiente in absorbirea si inmagazinarea carbonului din  aer. 
Prof. Mackay a afirmat ca strategiile privind combaterea incalzirii globale trebuie sa aiba in vedere si protectia unor paduri precum cele din muntii Australiei. Desi programele de protectie a suprafetelor impadurite se desfasoara, de obicei, in tarile in curs de dezvoltare, padurile temperate din tarile dezvoltate sunt si ele instrumente valoroase pentru reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera.
Sursa: ABC
CITESTE SI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu