duminică, 24 martie 2013

Oare flatulenţa se întâlneşte şi la păsări?

24.03.2013 |
0 Comentarii
Nu e vorba că nu pot, ci mai curând păsările nu au nevoie să facă asta, explică veterinarul Mike Murray, de la Monterey Bay Aquarium, din California.
Păsările au capacitatea anatomică şi fizică de a elimina gaze, „dar dacă, printr-o radiografie, aş observa gaze în tractul gastrointestinal al unei păsări, aş presupune că se întâmplă ceva anormal ”, a explicat veterinarul. 
Păsările nu au în intestin aceeaşi bacterie pe care o au oamenii şi care ajută la digerarea hranei prin formarea gazelor. Uneori, papagalii emit zgomote asemănătoare cu cele ale flatulaţiei, dar ele reprezintă altceva. „Le place să scoată zgomote răutăcioase şi uneori, acestea nu vin din capătul nordic, ci din cel sudic”, a declarat Murray. 
Totuşi, oamenii de ştiinţă nu sunt siguri nici dacă păsările au abilitatea de a elibera acumulările gazoase pe gură. Nu există nicio documentaţie oficială asupra acestui subiect, dar cei mai mulţi ornitologii bănuiesc că dacă o pasăre ar avea nevoie să eructeze ar putea face asta fără nicio problemă. „Păsările sunt capabile să elimine o mulţime de lucruri prin gură”, a mărturisit Todd Katzner, director la Crescătoria de Păsări din Pittsburgh. 
„Faptul că păsările pot regurgita hrana pentru pui sugerează că ele pot şi să redirecţioneze alte lucruri. Aş fi destul de surprins dacă păsările nu ar eructa”, a încheiat acesta. 
Sursa: Popular Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu