duminică, 24 martie 2013

Impactul care a dus la dispariţia dinozaurilor a fost provocat de o cometă

24.03.2013 |
0 Comentarii
Roca spaţială care a lovit Terra acum 65 de milioane de ani şi despre care se crede că a dus la dispariţia dinozaurilor a fost o cometă cu perioadă lungă, anunţă cel mai recent studiu efectuat de o echipă de cercetători americani.

Oamenii de ştiinţă din New Hampshire afirmă că uriaşul crater Chicxulub din Mexic, al cărui diametru măsoară 180 de kilometri, a fost produs de un obiect spaţial mai mic decât se credea până acum.
Până acum, majoritatea oamenilor de ştiinţă considerau că acest crater a fost creat de un asteroid mare şi lent.
Noul studiu a fost prezentat în cadrul celei de-a 44-a conferinţe Lunar and Planetary Science.
Cercetătorii au analizat stratul de sedimente din zona craterului şi au descoperit că iridiul din sol nu se ridica la valorile anunţate până acum de cercetători. Comparând iridiul din zonă cu un alt element extraterestru depozitat în urma impactului, osmiul, cercetătorii au putut calcula că sedimentul de iridiu era mai mic decât se credea până acum.
Acest lucru sugerează că Terra a fost lovit de un corp ceresc mai mic. Pornind de la noile date, oamenii de ştiinţă au încercat să estimeze proprietăţile corpului ceresc pornind de la ceea ce se cunoaşte despre craterul Chicxulub.
Ca un corp ceresc mai mic să fi produs craterul de 180 de kilometri, acesta ar fi trebuit să călătorească cu o viteză relativ mare. Cercetătorii au descoperit că o cometă se potriveşte cel mai bine acestui scenariu.
„Pentru a produce cantităţile de osmiu şi de iridiu descoperite la faţa locului ar fi nevoie de un asteroid cu diametrul de 5 kilometri. Dar un astfel de asteroid nu ar produce un crater de 200 de kilometri”, a explicat doctorul Jason Moore, autor al studiului. „Aşadar, cum obţinem ceva care are suficientă energie pentru a produce un astfel de crater, dar mai puţin material pietros? Aşa ne-am gândit la comete”, a adăugat expertul.
Profesorul Mukul Sharma, coleg cu doctorul Moore la Dartmouth College, afirmă că „este posibil ca un asteroid să aibă asemenea viteze, dar este foarte rar; din ce am văzut pe ceruri, cometele sunt cele care se deplasează cu viteze mari”.
Cometele cu perioadă lungă sunt bile de praf, rocă şi gheaţă care au orbite excentrice în jurul Soarelui. Aceste comete au nevoie de sute, mii sau chiar de milioane de ani pentru a efectua o orbită completă.
Extincţia de acum 65 de milioane de ani este asociată impactului de la Chicxulub. Acesta a dus la moartea a aproximativ 70% din speciile de pe Terra într-o perioadă scurtă de timp.
Coliziunea a provocat incendii masive, cutremure şi tsunami-uri uriaşe. Praful şi gazul ridicate în atmosferă ar fi redus temperaturile globale pentru mulţi ani.
Specialiştii estimează că există mult mai multe comete decât asteroizi aflaţi în apropiere de Terra, însă NASA afirmă că majoritatea îşi vor petrece timpul la mari distanţe de Soare şi Terra, astfel că aceste corpuri cereşti reprezintă doar 10% din totalul ciocnirilor de mari dimensiuni din istoria Pământului.
Sursa: BBC News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu