sâmbătă, 30 martie 2013

Gigantice meduze-robot vor patrula prin oceane (VIDEO)


30.03.2013 |
0 Comentarii



Un robot autonom de forma unei meduze şi de dimensiunile unui om adult va monitoriza oceanele, colectând date de interes pentru marina militară.


Robo-meduza, numită Cyro, a fost construită la Virginia Tech, SUA, de către aceeaşi echipă care realizase în anul precedent (2012) un prototip al unei alte meduze robotice mai mici (de mărimea mâinii unui om), denumită RoboJelly.
Ambele dispozitive fac parte dintr-un proiect naţional în valoare de 5 milioane $, finanţat de U.S. Naval Undersea Warfare Centre şi Office of Naval Research. 
Meduzele sunt surse bune de inspiraţie pentru astfel de roboţi, deoarece consumă puţină energie comparativ cu alte organisme marine, graţie ratei lor metabolice scăzute. În plus, meduzele există într-o mare varietate de forme şi mărimi, ceea ce oferă posibilităţi diversificate de design specialiştilor în robotică.
Cyro este inspirat de specia Cyanea capillata (meduza „coamă-de-leu”). E vorba, deocamdată, de un prototip şi vor mai trece ani până când robo-meduza va începe să  colinde oceanele.
Cercetătorii speră ca Cyro să îi ajute să înţeleagă modul în care meduzele îşi adaptează mecanismele de propulsie în funcţie de dimensiuni.
Meduza robotică are o armătură rigidă care serveşte drept suport unei „mezoglee” artificiale (mezogleea este ţesutul moale, gelatinos, care formează corpul meduzelor) şi este propulsată de motoare electrice. 
Meduzele nu au un sistem nervos central (un „creier”), ci utilizează un sistem nervos difuz pentru a controla mişcările şi alte funcţii complexe. În urma unui studiu care se desfăşoară, în paralel cu construirea robotului, asupra sistemelor de control inspirate din lumea vie, modul în care este controlată mişcarea robo-meduzei va putea fi îmbunătăţit.
La exterior, meduza artificială este acoperită cu un strat gros de silicon (ce imită învelişul moale al meduzelor), aşezat peste o structură în formă de cupolă ce conţine „măruntaiele” electronice ale robotului. Când robo-meduza se deplasează, membrana pluteşte şi se mişcă odată cu corpul, părând ciudat de vie.
Robo-meduzele vor trebui să opereze autonom timp de luni în şir, timp în care vor realiza, concomitent, colectarea, stocarea, analiza şi transmiterea datelor înregistrate de senzori.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu