sâmbătă, 23 martie 2013

Diabetul ar putea fi prevenit

13.07.2010 |
0 Comentarii
Cercetatorii de la Universitatea Cattolica din Roma au descoperit o gena care, atunci cand este “dezactivata”, blocheaza aparitia acestei boli.

Potrivit studiului, publicat in ultimul numar al revistei "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS), este vorba despre P66, o gena implicata in procesul de imbatranire a organismului, descoperita de o alta echipa de cercetatori italieni in urma cu cativa ani. Dezactivarea acestei gene impiedica aparitia diabetului la soareci chiar si in cazul in care acestia au o alimentatie dezechilibrata si excesiva.

"Obezitatea si sindromul metabolic sunt efectele unui exces caloric si partial al unei predispozitii genetice, si sunt corelate diabetului alimentar si imbatranirii accelerate, chiar daca mecanismele moleculare care participa la acest proces patologic nu sunt intelese in totalitate", a explicat profesorul Tommaso Galeotti, director al Intitutului de Patologie Generala din cadrul centrului universitar italian.
Desi este cunoscut faptul ca restrictia calorica da rezultate in prevenirea imbatranirii si a bolilro asociate, precum diabetul si morbul lui Alzheimer, renuntarea la mancare este totusi un lucru dificil si expune subiectul la carente nutritionale; tocmai de aceea, potrivit specialistilor italieni, solutia trebuie cautata in mecanismele moleculare care controleaza metabolismul si absorbtia grasimilor in tesutul adipos.

"Concluzia studiului nostru este ca P66 actioneaza ca un senzor al nutrientilor, favorizand nu numai acumularea de grasime la cobai, dar mai ales aparitia hiperglicemiei si diabetului", a explicat cercetatorul Giovambattista Pani. Intr-adevar, la soarecii obezi carora aceasta proteina le-a fost dezactivata, s-a observat o scadere a riscului de a dezvolta boala fata de soarecii obezi cu aceasta gena functionala. In plus, s-a mai dovedit si ca soarecii fara P66, desi obezi, traiesc mai mult, confirmand rolul deja cunoscut avut de aceasta gena in procesul de imbatranire. Eliminarea acestei gene recreeaza o situatie similara celei induse de restrictia calorica, chiar daca animalele continua sa manace dupa bunul plac, a mai precizat Pani.


Sursa: La Stampa
CITESTE SI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu