joi, 28 martie 2013

Ce le face pe femei să prefere bărbaţi cu trăsături feminine?

28.03.2013 |
2 Comentarii
Femeile care folosesc pastile anticoncepţionale preferă bărbaţii care au feţe mai puţin masculine, comparativ cu cele care nu folosesc această metodă contraceptivă.

Milioane de femei folosesc metode contraceptive hormonale, iar unele studii indică faptul că pastilele de acest gen pot avea impact asupra modului în care femeile îşi aleg partenerii. 
Un nou studiu demonstrează că, după ce au început să ia pastile anticoncepţionale, femeile implicate în cercetare s-au simţit atrase de bărbaţi ale căror feţe inspirau mai puţină masculinitate. În tot acest timp, însă, ele au catalogat chipurile femeilor la fel şi înainte şi după folosirea pastilelor anticoncepţionale. 
De asemenea, s-a constatat că partenerii care s-au cunoscut atunci când femeia utiliza pastile contraceptive, bărbaţii aveau mai puţine şanse să aibă trăsături faciale tipic masculine, comparativ cu bărbaţii din cuplurile ce s-au format atunci când femeile nu luat pastile anticoncepţionale. Dacă aceste descoperiri vor fi susţinute, este posibil ca ele să aibă implicaţii importante asupra modului în care se formează relaţiile. 
Atractivitatea umană poate fi influenţată de mulţi factori. Unele cercetări sugerează că preferinţa pentru trăsăturile masculine sau feminine aduce beneficii genetice pentru urmaşii unui cuplu, precum un sistem imunitar puternic. De-a lungul timpului, au fost realizate studii în urma cărora s-a constatat că femeile preferă parteneri cu trăsături masculine în timpul perioadei fertile. Acum, însă, noul studiu a investigat modul în care pastila anticoncepţională afectează aceste preferinţe. 
Atracţia facială
Studiul a comparat preferinţele romantice a femeilor heterosexuale cu vârste între 18 şi 24 de ani care foloseau mijloace de contracepţie orală, cu preferinţele celor care nu foloseau astfel de metode de contracepţie. Cercetătorii le-au arătat participantelor imagini compozite ale unor chipuri de bărbaţi şi femei, care puteau fi manipulate pentru a părea mai mult sau mai puţin masculine (pe baza trăsăturilor precum proeminenţa pomeţilor şi a maxilarului şi lăţimea feţei). Apoi, specialiştii le-au cerut participantelor să modifice chipurile bărbaţilor astfel încât să devină cât se poate atrăgători ori pentru o relaţie scurtă, ori pentru una pe termen lung. De asemenea, participantele au fost rugate să modifice şi chipurile femeilor astfel încât să devină cât se poate de atrăgătoare. 
Participantele au fost testate de două ori: odată când niciuna dintre ele nu luase pastile anticoncepţionale şi încă odată după trei luni, când unele dintre ele începuseră să folosească pastilele ca metodă contraceptivă. 
Când femeile se aflau în perioada în care luau pastilele, ele preferau chipuri cu mai puţine trăsături feminine, comparativ cu perioada în care nu folosiseră pastilele anticoncepţionale. 
Alegerea partenerilor
  Ulterior, cercetătorii au dorit să afle dacă utilizarea pastilelor contraceptive influenţează preferinţele femeilor pentru anumiţi parteneri. Oamenii de ştiinţă au comparat 18 cupluri în care femeile foloseau pastile anticoncepţionale atunci când partenerii s-au cunoscut şi alte 85 de cupluri în care femeile nu folosiseră această metodă contraceptivă. Specialiştii au colectat poze cu fiecare dintre bărbaţii din aceste cupluri şi au rugat o serie de voluntari să noteze gradul de masculinitate pe care îl inspirau chipurile lor. De asemenea, voluntarii au catalogat şi versiunea editată a a cestor poze în care erau accentuate trăsăturile masculine, ca de exemplu lărgirea maxilarului inferior. 
Cercetătorii au descoperit că voluntarii au catalogat partenerii femeilor care la începutul relaţiei nu foloseau pastile anticoncepţionale, drept indivizi cu trăsături masculine şi la fel s-a întâmplat şi cu imaginile editate de cercetători. De asemenea, legătura dintre pastile anticoncepţionale şi trăsături faciale a mai fost confirmată şi printr-o formulă matematică. 
În ciuda acestor etape de cercetare, studiul este corelaţional ceea ce înseamnă că nu se poate spune că pastila, şi nu alte variabile, determină preferinţa pentru anumiţi parteneri. 
Sursa: Live Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu