joi, 28 martie 2013

Care este secretul bărbaţilor atrăgători? Oamenii de ştiinţă oferă răspunsul

28.03.2013 |
1 Comentarii
Sunt mai atrăgători pentru femei bărbaţii care au un maxilar pronunţat? Răspunsul este da, dar depinde de ţara în care trăieşte, arată un studiu publicat în jurnalul ştiinţific „Biology Letters”.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile din ţările mai puţin dezvoltate tind să prefere bărbaţii ale căror feţe indică prezenţa unui nivel ridicat de testosteron în proporţie mai mare decât femeile din ţările foarte dezvoltate. Fhionna Moore, psiholog la Universitatea Dundee din Scoţia şi totodată autor al acestui studiu, afirmă că acest lucru s-ar putea datora faptului că femeile ce trăiesc în ţările mai puţin dezvoltate se concentrează mai mult asupra obţinerii unor gene bune pentru urmaşii lor, pe când femeile din ţările dezvoltate se tem mai puţin de boli şi pun mai mult accent pe angajamentul bărbatului.
„Testosteronul este un compromis, din punct de vedere al femeii. Pe de o parte, prezenţa unui nivel ridicat de testosteron sugerează femeii că respectivul bărbat are un sistem imun puternic, pe care îl poate mai transmite mai departe urmaşilor, ceea ce reprezintă un avantaj pentru femeie. Pe de altă parte, un nivel ridicat al testosteronului este asociat unor trăsături negative de comportament, precum agresivitatea şi un devotament redus. Soluţia optimă în cazul acestui compromis depinde de ceea ce doreşte femeia”, a explicat Moore.
Testosteronul este un hormon masculin (deşi este prezent şi în corpurile femeilor, dar într-o cantitate mai redusă). Un nivel ridicat al testosteronului în timpul dezvoltării este corelat cu trăsături faciale precum un maxilar „cioplit”, o faţă lată, ochi înguşti şi pomeţi pronunţaţi. Mai multe cercetări au arătat că femeile ce se găsesc în faza fertilă a ciclului menstrual preferă aceste feţe masculine în dauna feţelor atrăgătoare cu trăsături mai feminine.
Testosteronul suprimă, de fapt, sistemul imunitar, astfel că oamenii de ştiinţă suspectează că trăsăturile faciale asociate nivelului ridicat este o metodă prin care bărbaţii anunţă că au gene bune. Cu alte cuvinte, teoria cercetătorilor este că bărbaţii cu feţe „macho” au gene atât de bune, ce le oferă un sistem imunitar atât de puternic şi o stare de sănătate excelentă, încât îşi permit să îşi reducă sistemul imunitar prin nivelul ridicat de testosteron doar pentru a-şi face reclamă prin trăsăturile faciale.
Cu toate acestea, Moore şi colegii săi au descoperit câteva tipare inedite în ceea ce priveşte preferinţele femeilor. În Marea Britanie, femeile erau atrase de bărbaţii cu un nivel ridicat al testosteronului în cazul în care faţa lor arăta, totodată, un nivel ridicat al hormonului de stres cortizol (care contribuie la rotunjirea feţei). În schimb, într-o ţară mai puţin dezvoltată precum Letonia, femeile preferau doar bărbaţii cu un nivel ridicat al testosteronului, cortizolul neavând vreun efect.
Cercetătorii au vrut să afle dacă există vreun motiv pentru aceste diferenţe, astfel că au recrutat 2.842 de femei, cu o vârstă medie de 26 de ani, din 13 ţări. Majoritatea femeilor au completat studiul online, cu excepţia unui grup din mediul rural din Camerun. Celelalte naţiuni reprezentate în studiu erau SUA, Marea Britanie, Finlanda, Letonia, Rusia, Polonia, Africa de Sud, Estonia, Japonia, Mexic, Suedia şi Namibia.
  Femeile au privit două seturi a câte patru imagini ce înfăţişau un bărbat caucazian. Fotografiile fuseseră modificate pe computer pentru a altera trăsăturile faciale ce indică nivelul testosteronului şi al cortizolului. Femeile au notat puterea de atracţie a fiecărui bărbat.
Apoi, cercetătorii au comparat „Indicele dezvoltării umane” al fiecărei ţări, o măsurătoare a Organizaţiei Naţiunilor Unite ce ia în calcul speranţa de viaţă, nivelul educaţional şi venitul.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti factori sociali şi economici influenţează care feţe erau considerate atrăgătoare de către femei. În ţările cu un indice al dezvoltării scăzut, femeile preferau bărbaţii cu un nivel mare al testosteronului. În aceste societăţi, femeile care erau atrase de aceste feţe macho considerau atrăgătoare şi feţele cu un nivel ridicat al cortizolului. În ţările cu un indice al dezvoltării ridicat, precum SUA, femeile preferau bărbaţii cu puţin testosteron şi cu puţin cortizol.
Femeile consideră atrăgători bărbaţii cu un nivel ridicat al testosteronului în ţările în care supravieţuirea este mai dificilă, iar nevoia de gene bune este crucială, explică Moore. În schimb, în ţările dezvoltate riscul de a-ţi pierde soţul din cauza unei infecţii este mai scăzut, astfel că pentru femei ar putea fi mai important să aleagă un bărbat devotat şi care nu este agresiv decât să aleagă unul folosind drept criteriu sănătatea.
Testosteronul (şi hormonii în general) au, de multe ori, efecte mai complexe asupra comportamentului decât ar sugera stereotipurile. De exemplu, acest hormon a fost asociat acceptării în grad mai mare a sexului cu prezervativ, deşi stereotipurile ar sugera că bărbaţii mai masculini şi-ar asuma mai multe riscuri. De asemenea, nivelul testosteronului scade după ce un bărbat devine tată, posibil ca reacţie la nevoia de a îngriji copilul, însă zgomotul unui copil care plânge duce la o creştere bruscă a hormonului.
Sursa: LiveScience

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu