duminică, 24 februarie 2013

O spectaculoasă ploaie de meteoriţi a dus la rănirea a 1.100 de persoane în Rusia (GALERIE VIDEO)


15.02.2013 |
4 Comentarii



 O ploaie de meteoriţi ce a avut loc în zona centrală a Rusiei a provocat vătămări şi a dus la distrugerea multor ferestre ale clădirilor din Chelyabinsk. Specialiştii estimează că explozia a avut forţa a 20 de bombe atomice similare celei de la Hiroshima, diferenţa fiind că meteoritul a explodat mult mai sus în atmosferă, care a acţionat ca un scut.


Locuitorii din regiunea Ural au observat de-a lungul a sute de kilometri roci strălucitoare ce s-au prăbuşit la sol.
În Chelyabinsk, unda de şoc a meteoritului a dus la prăbuşirea unui acoperiş, la spargerea a nenumărate ferestre şi la activarea alarmelor automobilelor. De asemenea, locuitorii au relatat că solul s-a mişcat.
Urme ale meteoriţilor s-au putut observa şi în Yekaterinburg, la 200 de kilometri la sud-est de Chelyabinsk.

„Un meteorit a explodat deasupra regiunii Chelyabinsk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de urgenţe pentru agenţia rusă Interfax.
„La ora 09:20 locală (03:20 GMT) un obiect a fost observat deasupra oraşului Chelyabinsk zburând cu o viteză mare şi lăsând o dâră în urmă. La două minute distanţă s-au auzit două explozii. Unda de şoc a spart geamurile din Chelyabinsk şi din alte oraşe din regiune”, a declarat Yuri Burenko, un oficial local.

  Conform celor mai recente date, 985 de persoane au solicitat asistenţă medicală, cea mai mare parte fiind rănite în urma spargerii ferestrelor. Conform agenţiei de presă RIA, 112 persoane au necesitat spitalizarea.
Ministerul de Urgenţe a anunţat că nivelul radiaţiilor din regiune nu s-a schimbat. Autorităţile ruse au anunţat că 20.000 de lucrători au fost trimişi în regiune pentru a ajuta persoanele rănite şi pentru a identifica oamenii ce necesită ajutor.
Cele mai recente estimări ale Ministerului de Urgenţe arată că meteoritul a provocat daune unui număr de 297 de clădiri, dintre care 6 spitale şi 12 şcoli.
Situaţia putea fi mult mai gravă. Zona din jurul oraşului Chelyabinsk găzduieşte zeci de fabrici de armament, „inclusiv fabrici implicate în producţia de arme termonucleare”, a explicat Vladimir Lipunov, astrofizician la Institutul de Stat de Astronomie Shternberg. „Toată lumea ştie ce se întâmplă în zona Uralilor. Totul putea fi mult, mult mai grav”, a declarat Lipunov pentru televiziunea rusă NTV.
Academia de Ştiinţe din Rusia a estimat că meteoritul cântărea aproximativ 10 tone. Acesta a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de cel puţin 54.000 de km/h, separându-se în mai multe bucăţi la aproximativ 30-50 de kilometri deasupra solului.
Meteoritul poate fi văzut la minutul 4:40, unda de şoc la minutul 7:00:
Surse: BBC News, Slate, BuzzFeed, Moscow Times, New York Times

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu