luni, 11 februarie 2013

Noi detalii despre cometa ce ne va „vizita” în martie (VIDEO)


11.02.2013 |
0 Comentarii



Cu mult dincolo de orbita lui Neptun şi a lui Pluto, acolo de unde Soarele se vede ca un mic punct strălucitor, există un „roi” de corpuri cereşti care înconjoară sistemul solar. Astronomii îl numesc Norul lui Oort şi spun că acesta este locul de origine al unora dintre cele mai cunoscute comete din istorie. Mai mult, în decursul lunii viitoare, una dintre aceste comete s-ar putea îndrepta spre noi.


Cometa Pan-STARRS a fost descoperită de Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System amplasat pe vulcanul Haleakala, din Hawaii. Astronomii au utilizat telescopul de 1,8 metri pentru a cerceta cerul în căutarea obiectelor care se apropie de Pământ, asteroizi şi comete care ar putea pune planeta în pericol. În iunie 2011, a fost observată o cometă care a primit numele de „Pan-STARRS”, acronimul telescopului. 
În luna marie a acestui an, cometa va trece pe lângă noi la o distanţă de 160 de milioane de kilometri, iar mulţi experţi se aşteaptă ca ea să poată fi observată cu ochiul liber. 
„Dar, s-ar putea să fim surprinşi. O nouă cometă din Norul lui Oort poate oferi un adevărat spectacol pe cer, dar în egală măsură, ea ar putea fi o dezamăgire”, a explicat Karl Battams. 
„Din cauza distanţei mici dintre ea şi Soare, Pan-STARRS ar trebui să fie foarte activă, să producă mult praf şi prin urmare să aibă o coadă lungă de gaz şi praf. Cu toate acestea, ea s-ar putea să fie greu de observat. Privind de pe Pământ, cometa va fi foarte aproape de Soare. Asta înseamnă că că ea se va putea observa în amurg, atunci când cerul nu este în totalitate întunecat”, a explicat Matthew Knight de la Observatorul Lowell.
Prin urmare, avem mai multe şanse de a observa cometa în ziua de 12 spre 13 marie, la apus, atunci când cometa va apărea nu departe de Lună. 
„Cred că principala trăsătură vizibilă cu ochiul liber va fi coama din jurul cometei. Pentru observarea cozii probabil că va fi nevoie de binoclu sau de un telescop mic”, a mai adăugat Knight. 
Sursa: Phys

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu