sâmbătă, 9 februarie 2013

Cum creezi o hartă ce arată precipitaţiile dintr-o ţară în timp real? Cu ajutorul turnurilor celulare!

07.02.2013 |
2 Comentarii
Telefoanele mobile sunt extraordinar de utile, iar acum cercetătorii au descoperit o nouă metodă prin care tehnologia celulară poate fi de folos: stâlpii folosiţi pentru a transmite semnalul telefoanelor mobile pot fi folosiţi pe post de staţii meteo.

Operatorii de telefonie mobilă folosesc microundele pentru a face legături între turnurile care formează celulele ce stau la baza sistemului celular de telefonie. Atunci când plouă, semnalul recepţionat de următorul turn din serie poate fi slăbit din cauza picăturilor de ploaie.
O echipă de cercetători din Olanda a exploatat acest efect pentru a realiza o hartă a precipitaţiilor din întreaga ţară. Cercetătorii afirmă că tehnica pe care au conceput-o ar putea fi utilă în îmbunătăţirea previziunilor referitoare la posibile inundaţii, oferind totodată ţărilor care nu au foarte multe echipamente meteo, dar în care telefoanele mobile sunt răspândite, posibilitatea de a monitoriza în timp real precipitaţiile de pe suprafaţa întregii ţări.
De obicei, turnurile celulare sunt poziţionate la 3 kilometri distanţă unul de celălalt. Tehnica dezvoltată de cercetătorii olandezi necesită ca fiecare turn să înregistreze cât de puternic este semnalul primit prin microunde de la turnurile vecine. Semnalele sunt transmise la aceeaşi putere, care scade într-un mod previzibil în funcţie de distanţă atunci când nu plouă.
Folosind datele oferite de T-Mobile, Aart Overeem de la Institutul Regal de Meteorologie din Olanda şi colegii săi au conceput un algoritm care măsoară diferenţa dintre puterea aşteptată a semnalului şi puterea sa reală, mai slabă, înregistrată din cauza picăturilor de ploaie.
Cercetătorii au avut acces la 2.400 de turnuri celulare din cele 8.000 de turnuri existente în Olanda. Înregistrând calitatea semnalului la fiecare 15 minute, cercetătorii au putut să realizeze o hartă a precipitaţiilor în întreaga ţară. Institutul meteorologic are doar 32 de staţii meteo care detectează ploaia în Olanda, acestea efectuând măsurători la fiecare 10 minute.
Datele colectate de cercetători cu ajutorul turnurilor celulare au obţinut rezultate similare celor obţinute de tehnicile tradiţionale.
Mary Lynn Baeck, hidrometeorolog la Universitatea Princeton, afirmă că metodele alternative de a obţine date meteo sunt necesare în ţările mai sărace în care populaţiile urbane sunt în creştere. „Tehnica lui Overeem are potenţialul de a oferi estimări de calitate ale volumului precipitaţilor, anticipând situaţiile periculoase şi oferind date utile pentru modelele climatice”, a concluzionat cercetătoarea.
Sursa: New Scientist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu