joi, 3 ianuarie 2013

Din misterele Terrei: au fost descoperiţi corali în zone în care nu se credea că aceştia pot trăi

03.01.2013 |
0 Comentarii
O echipă de cercetători australieni care efectua operaţiuni de cartografiere a Marii Bariere de Corali au descoperit corali la adâncimi la care nimeni nu credea că este posibil ca aceştia să trăiască. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui robot capabil să călătorească la mari adâncimi, dotat cu instrumente care îi permit să identifice mostre chiar şi în apele întunecate.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Seaview Survey, efort ştiinţific desfăşurat de Universitatea Queensland, au anunţat că au descoperit corali la 125 de metri sub suprafaţa apei, în zona strâmtorii Torres, la marginea platoului continental australian.
Ove Hoegh-Guldberg, cercetătorul-şef din cadrul acestui proiect, a explicat pentru AFP că până acum coralii au fost descoperiţi la adâncimi maxime de 70 de metri. Specialistul afirmă că această descoperire ar putea permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care se dezvoltă recifele de corali.
„Ce este cu adevărat cool este faptul că aceşti corali încă deţin simbionţi fotosintetizatori despre care presupunem că încă recoltează lumina”, a explicat Hoegh-Guldberg.
„Este interesant de aflat cum reuşesc să se descurce în aceste condiţii, cu foarte puţină lumină – este foarte întuneric la această adâncime, nu vezi mai deloc”, a explicat cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi să afle cum se reproduce coralul la asemenea adâncimi. Coralii de la suprafaţă se înmulţesc într-un eveniment de fecundare al cărui start este dat de Lună, iar Hoegh-Guldberg afirmă că satelitul Pământului „este foarte greu de observat” la adâncimi de 125 de metri.
„Nu ştim încă răspunsul la această întrebare, este posibil să facă lucruri total diferite de ceea ce fac coralii de la suprafaţă”, a comentat cercetătorul.
Coralii care trăiesc la adâncime par, de asemenea, să fi rezistat mult mai bine la furtunile care au lovit recifele de corali decât cei de la suprafaţă. Acum, cercetătorii doresc să vadă dacă acidificarea oceanelor şi încălzirea lor afectează coralii de adâncime.
Hoegh-Guldberg afirmă că echipa sa a fost foarte norocoasă atunci când a reuşit să lanseze robotul de scufundare – vremea neobişnuit de calmă a permis navei lor să se oprească în partea expusă la vânt a recifului, unde de obicei valurile foarte mari previn accesul.. „Nimeni nu a mai reuşit să vadă aceste locuri. Acest lucru este foarte rar pe planeta noastră astăzi”, a explicat cercetătorul.
Studiul a avut parte de mai multe reuşite, cercetătorii verificând acum un număr de specimene colectate de cercetători. Hoegh-Guldberg spune că efortul ştiinţific va duce la stabilirea de noi recorduri în ceea ce priveşte numărul de specii identificate, „unele fiind nedescoperite până acum„.
„Acest lucru arată că există comunităţi bogate care pot ajunge până în apele cele mai adânci. Încă mai avem multe aspecte ale planetei Pământ de descoperit”, a concluzionat cercetătorul.
Sursa: AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu