vineri, 4 ianuarie 2013

Asigurările pentru iaci ar putea salva leoparzii de zăpadă (FOTO)

04.01.2013 |
0 Comentarii
Remuşcările care l-au năpădit pe Himali Chungda Sherpa după ce a omorât trei pui de leopard de zăpadă a căror mamă îi atacase turma de iaci, l-au făcut să realizeze un plan prin care nici crescătorii şi nici leoparzii să nu mai aibă de suferit.

Acum 4 ani, Sherpa, în vârstă de 48 de ani a pus bazele unui plan de asigurări despre care conservatoriştii susţin că descurajează păstorii să mai ucidă leoparzii care le atacă animalele. Astfel, planul oferă speranţe pentru aceste feline aflate pe cale de dispariţie. În ultimii 16 ani, numărul leoparzilor de zăpadă care trăiesc în munţii din 12 state localizate în sudul şi centrul Asiei, a scăzut cu 20 de procente. 
Asigurările pentru iaci ar putea sava leoparzii de zăpadă
Planul de asigurări presupune ca fiecare crescător să plătească 55 de rupii (aproximativ 3,4 RON) pe an pentru câte un iac. În schimb, ei primesc 2,500 rupii pentru fiecare animal ucis de leopard. 
Populaţia globală a leoparzilor de zăpadă mai numără doar 4.080 - 6.590 de indivizi adulţi. Experţii cred că doar între 300 şi 500 dintre exemplare mai trăiesc în Nepal. În ciuda numelui său, acest animal nu are foarte mult în comun cu leopardul, el fiind mai asemănător, din punct de vedere genetic, cu tigrul, dar având un comportament mai calm. 

Deşi leopardul de zăpadă nu atacă oamenii, el are o preferinţă pentru oi, capre şi alte animale esenţiale pentru crescătorii din aceste regiuni. 
Asigurarea, care acoperă pe lângă iaci şi capre şi oi, a fost realizată cu ajutorul unei donaţii de 1,2 milioane de rupii donate de Universitatea din Zurich. 

De când a început acest program nu au existat dovezi care să demonstreze că vreun leopard a fost ucis de crescători. Cu toate acestea, oamenii, care numără daunele produse de aceste animale şi care urmăresc zgârieturile de pe sol, consideră cu numărul leoparzilor de zăpadă a crescut.
Totuşi, Sherpa susţine că noul program i-a determinat pe oameni să devină mai toleranţi, el ajutând la conştientizarea faptului că leopardul de zăpadă, o specie ameninţată, ar putea creşte economia ţării, atrăgând mai mulţi turişti. 
Sursa: AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu