Roşiile modificate genetic - tratament pentru prevenirea bolilor de inimă
Studiul a fost realizat pe şoareci, care au fost hrăniţi cu un produs
realizat din roşii modificate genetic (o pulbere obţinută din roşiile
congelate şi deshidratate, apoi măcinate). Cercetătorii au constatat că
şoarecii alimentaţi astfel erau mai puţin afectaţi de inflamaţie şi de
ateroscleroză.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California - Los Angeles au
obţinut aceste rezultate modificând genetic roşiile astfel încât acestea
să producă o peptidă (o substanţă alcătuită dintr-un număr mic de
aminoacizi) numită 6F, care imită în organism activitatea unei substanţe
numite ApoA-1, proteina principală din componenţa lipoproteinei de
înaltă densitate, cunoscută şi sub numele de HDL sau colesterolul „bun”.
Roşiile astfel modificate au fost administrate unor şoareci care aveau o
incapacitate genetică de a îndepărta de pe pereţii interiori ai
arterelor LDL sau colesterolul „rău” şi care, din această cauză,
dezvoltau rapid inflamaţie şi ateroscleroză când consumau o dietă bogată
în grăsimi.
După ce acestei diete i s-au adăugat roşii modificate genetic în
proporţie de 2,2%, nivelul inflamaţiei a scăzut semnificativ, iar
şoarecii respectivi au prezentat şi alte îmbunătăţiri ale funcţiilor
organismului:
- un nivel mai crescut al activităţii paraoxonazei, o enzimă cu acţiune antioxidantă, asociată cu colesterolul bun şi cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
- un nivel mai scăzut de acid lizofosfatidic, substanţă care accelerează creşterea tumorilor şi depunerea plăcii de aterom în artere, la animale de laborator.
- un nivel mai scăzut al depunerilor aterosclerotice.
După afirmaţiile cercetătorilor, roşia modificată genetic reprezintă
primul exemplu de produs comestibil care conţine o substanţă
medicamentoasă cu asemenea proprietăţi, substanţă ce poate fi
administrată direct, ca parte a consumului alimentar, fără a trebui să
fie izolată şi purificată în laborator.
Sursa: Mail Online
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu