marți, 25 decembrie 2012

NASA vrea să captureze un asteroid, pentru a-l folosi drept staţie spaţială în drumul spre Marte

25.12.2012 |
1 Comentarii
Biroul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Casei Albe şi agenţia spaţială americană discută finanţarea unui proiect în valoare de cca. 2 milioane USD, ce vizează prinderea unui asteroid de 500 de tone şi “relocarea” sa. Acesta ar fi primul corp ceresc mutat vreodată de oameni de pe ruta sa.

NASA şi California Institute of Technology (Caltech) au realizat un studiu de fezabilitate, care analizează modalitatea de a captura asteroidul:
  • o capsulă spaţială cu un design special (numită în studiu asteroid capture capsule) va fi ataşată de o rachetă Atlas V şi trimisă spre asteroid, pe un traseu ce trece printre Pământ şi Lună.
  • ajunsă în apropierea asteroidului, capsula va desfăşura un “sac” cu diametrul de 17 metri, care se va înfăşura în jurul asteroidului cu ajutorul unor cabluri.
  • nava spaţială ă îşi va folosi apoi propulsoarele pentru a opri asteroidul din mişcarea sa şi a-l muta într-un punct neutru din punct de vedere gravitaţional.
Exploratorii spaţiali vor avea astfel o bază staţionară de pe care să poată porni în călătorii mai îndepărtate.
Ideea de a utiliza resursele asteroizilor este veche de secole, dar abia acum tehnologia a ajuns la un nivel care să permită  transformarea acestei idei în realitate.
Această tehnologie – care, se crede, ar putea fi disponibilă în 10-12 ani - va facilita şi explotarea minieră a unor asteroizi, pentru extragerea metalelor şi mineralelor utile pe care le conţin.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu