marți, 27 noiembrie 2012

Delfinii şi leii de mare sunt lăsaţi la vatră: roboţii vor căuta mine în locul lor

18.11.2012 |
0 Comentarii
Marina SUA doreşte să înlocuiască flota de mamifere marine antrenate în detectarea minelor subacvatice cu roboţi.

În ultimii 50 de ani, Marina SUA a antrenat în cadrul „Sea Mammal Program” numeroşi delfini şi lei de mare pentru a detecta şi chiar dezamorsa minele subacvatice. Acest program va fi eliminat până în 2017, urmând ca aceste mamifere să fie înlocuite de soluţii mult mai puţin costisitoare: drone submarine (cunoscute şi sub numele de UUV - unmanned underwater vehicle).
O astfel de dronă este Knifefish, un vehicul subacvatic în formă de torpilă, ce măsoară 6 metri în lungime. Drona submarină este încă în curs de realizare, însă oficialii americani au anunţat că va fi gata de lansare până în 2017. Knifefish va putea efectua misiuni de 16 ore, folosind sonarul pentru a identifica minele.
O altă opţiune luată în calcul de Marina SUA este SeaFox, un sistem dezvoltat de o companie germană. SeaFox are un mare avantaj: poate dezamorsa minele submarine detectate. Până acum, această sarcină era lăsată în sarcina scufundătorilor umani.
Oficialii Marinei SUA recunosc că este posibil ca mamiferele marine să fie folosite şi după 2017 pentru a efectua unele misiuni dificile, deoarece nici roboţii cei mai sofisticaţi nu beneficiază de un sonar atât de avansat precum este cel al delfinilor. Marele avantaj al dronelor este că acestea pot efectua misiunile într-un ritm mult mai rapid şi la un cost mult mai mic. Spre deosebire de câinii antrenaţi să detecteze bombele, delfinii necesită mult mai multă îngrijire şi sunt pot fi transportaţi doar cu ajutorul unor bazine speciale incluse la bordul unor nave ale Marinei. De asemenea, este necesar ca la bordul navelor Marinei să se găsească întotdeauna specialişti veterinari, ceea ce ridică în mod semnificativ costul misiunilor.
Chiar dacă nu vor mai avea la fel de multe misiuni ca până acum, delfinii şi leii de mare nu trebuie să se îngrijoreze. „Marina este foarte grijulie faţă de aceste animale. Practic, ele vor beneficia de o pensie – vor fi îngrijite până la finalul vieţii”, a declarat căpitanul Frank Linkous, şeful diviziei Mine Warfare.
Sursa: The Verge

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu