Banane în loc de cartofi: schimbările climatice ar putea modifica profund agricultura lumii
Plantele
tropicale ar putea deveni surse esenţiale de hrană pentru milioane de
oameni din ţările dezvoltate, din cauza încălzirii globale care va
determina o modificare a sortimentului de plante cultivate.
Oamenii vor trebui să se adapteze la meniuri noi, variate, pe măsură ce
culturile agricole tradiţionale se vor confrunta cu dificultăţi induse
de climă.
Experţi din cadrul CGIAR (Consultative Group on International
Agricultural Research) afirmă că, în câteva decenii, în multe ţări
dezvoltate peisajul agricol ar putea fi foarte diferit de cel de azi;
astfel, bananele ar putea înlocui cartoful, ca sursă esenţială de
carbohidraţi, iar pe măsură ce temperaturile cresc, va creşte şi
importanţa unor plante precum cassava (numită şi manioc; este o plantă
tropicală de la care se consumă rădăcina bogată în amidon) şi Vigna
unguiculata (o specie de leguminoase, înrudită cu fasolea şi mazărea,
mult cultivată azi în zonele tropicale semi-aride, deoarece este
rezistentă la secetă).
Experţii au elaborat predicţii privind efectele schimbpărilor climatice
asupra 22 dintre cele mai importante plante cultivate în prezent.
Ei prevăd, pentru multe ţări dezvoltate, o scădere a recoltelor celor
mai importante 3 culturi, din punct de vedere al numărului de calorii
furnizate: porumb, orez şi grâu.
Cartoful, care creşte bine într-un climat mai răcoros, va avea, de
asemenea de suferit, pe măsură ce temperaturile cresc şi vremea devine
mai capricioasă.
Autorii raportului susţin că aceste schimbări ar putea deschide calea
spre trecerea la alte culturi, de exemplu banane, care ar putea creşte
la latitudini şi chiar altitudini mai mari, acolo unde în prezeunt se
cultivă cartofi.
Cu toate că şi cultura bananelor are dificultăţile ei şi anumiţi factori
care îi limitează răspândirea, bananele ar putea deveni un bun
substitut pentru cartofi, în unele regiuni. (Nu toate bananele sunt
dulci; unele varietăţi - numite plantains - sunt mai curând făinoase,
asemănătoare ca textură cu cartoful.)
Grâul - descris în raport drept cea mai importantă sursă de calorii şi
proteine vegetale, la ora actuală - va avea o soartă dificilă, cred
experţii; în ţările în curs de dezvoltare, preţurile mai mari obţinute
pentru bumbac, porumb şi soia au determinat deja agricultorii să prefere
aceste culturi şi să le aloce terenurile cele mai bune, în vreme ce
grâul este tot mai mult cultivat pe terenuri de calitate inferioară,
unde va fi mai vulnerabil la stresul provocat de schimbările climatice.
Un înlocuitor al grâului ar putea deveni cassava, care tolerează o varietate mare de condiţii climatice.
Una dintre preocupările specialiştilor este legată de asigurarea
necesarului de proteine. Soia, care este o sursă obişnuită de proteine
în ziua de azi, este, din păcate, foarte susceptibilă la schimbările
climatice. O alternativă ar fi Vigna unguiculata (numită în Africa
sub-sahariană „carnea săracului”), rezistentă la secetă, care creşte
bine în zone calde, are un conţinut important de proteine în boabe, iar
tulpinile sunt şi ele utile, putând fi folosite drept furaj pentru
animale. În unele ţări, precum Nigerai şi Niger, mulţi fermieri au
trecut deja de la cultivarea bumbacului la cea a plantei Vigna
unguiculata.
Raportul precizează că s-ar putea să asistăm şi la schimbări în ceea ce
priveşte sursele de proteine animale; de pildă, trecerea la creşterea
unor animale mai mici. De altfel, această schimbare e deja pe drum: în
sudul Africii, se remarcă o tendinţă recentă a oamenilor de a creşte mai
curând capre decât vite, caprele fiind mai uşor de crescut în condiţii
de secetă.
Sursa: BBC News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu