miercuri, 28 noiembrie 2012

A fost descoperită o legătură interesantă între masa musculară şi speranţa de viaţă

22.11.2012 |
0 Comentarii
Oamenii de ştiinţă suedezi susţin că masa musculară din adolescenţă poate indica cât de mult vor trăi indivizii.

Un studiu realizat de experţii din Suedia, de-a lungul a 24 de ani, pe un eşantion de un milion de adolescenţi, de sex masculin, a descoperit că cei care au o masă musculară scăzută au un risc crescut de deces prematur. 
Acum, oamenii de ştiinţă presupun că puterea musculară reflectă o bună condiţie fizică, lucru care explică legătura dintre masa musculară şi durata de viaţă. Efectul de masă musculară scăzută acţionează precum orice alt factor de risc care promovează o moarte timpurie, fiind similar cu obezitatea sau hipertensiunea arterială.
Atât oamenii foarte slabi, cât şi cei supraponderali au o speranţă de viaţă mai scăzută, în timp ce bărbaţii cu o formă fizică bună au mai multe şanse de a trăi mai mult.
În timpul studiului, 26,145 (2,3%) dintre bărbaţi au decedat. Principala cauză de deces au fost rănile accidentale, urmate de sinucidere, cancer, boli de inimă şi accidentele vasculare. 
Adolescenţii care au avut o putere musculară peste medie la începutul studiului, aveau un risc mai mic de apariţie a morţii premature cauzate de boli cardiovasculare. Diferenţa dintre riscul lor de deces prematur şi ceilalţi participanţii fiind de 20 sau chiar 35 de procente. De asemenea, ei aveau un risc cu 20-30 de procente mai mic de deces prematur cauzat de sinucideri, fiind de 65 de ori mai puţin predispuşi să primească un diagnostic psihiatric, comparativ cu restul participanţilor. 
La polul opus, tinerii care în adolescenţă (între 16 şi 19 ani) aveau cel mai mic nivel de masă musculară aveau un risc crescut de a deceda înainte de a împlini 50 de ani. 
Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu