luni, 22 octombrie 2012

Sursa vieţii pe Pământ? O substanţă otrăvitoare!

10.04.2011 |
12 Comentarii
Un nou studiu arată că formaldehida, o substanţă chimică otrăvitoare, ar putea fi unul dintre factorii care au dus la crearea compuşilor organici ce au dat naştere vieţii.

Formaldehida, formată din carbon, hidrogen şi oxigen, este o moleculă comună ce se găseşte în Sistemul Solar. Acest compus chimic este frecvent utilizat pe Pământ în acţiuni precum îmbălsămarea sau conservarea probelor biologice.

Moleculele organice, în compoziţia cărora se găseşte carbonul, sunt găsite în formă solidă în asteroizi sau comete. Oamenii de ştiinţă au fost intrigaţi de sursa acestor molecule organice, specialiştii dorind să înţeleagă cum au apărut acestea. Răspunsul pe care aceştia l-au găsit de curând este că, probabil, acestea eu fost create din formaldehidă în Sistemului Solar primitiv.

Cercetătorul George Cody şi colaboratorii săi, Conel Alexander şi Larry Nittler Carnegie de la Departamentul de Magnetism Terestru, a studiat conţinutul de carbon al meteoriţilor pentru a obţine informaţii cu privire la compuşii organici originari. "Este ironic faptul că este foarte probabil ca viaţa să fi apărut graţie formaldehidei, o substanţă care este otrăvitoare pentru organismele vii de pe Terra", au declarat ei.

Pentru a testa ipoteza că formaldehida a stat la originea vieţii, oamenii de ştiinţă au conceput un proces chimic care să genereze compuşi organici având ca punct de pornire formaldehida. Aceştia au lăsat reacţia să se desfăşoare, mai apoi fiind analizate rezultatele.

Moleculele organice obţinute în laborator prezentau o asemănare izbitoare cu cele găsite în meteoriţi şi în alte materiale organice colectate din Sistemul Solar (eşantioane colectate de la cometa 81P/Wild 2, praf interplanetar şi alte particule ale asteroizilor sau cometelor).

În urma cunoştinţelor dobândite de cercetători despre Sistemul Solar primitiv, se pare că această reacţie chimică produsă în laborator poate explica felul în care au apărut, în mod natural, compuşii organici din spaţiul cosmic.

Acest studiu a fost publicat online în data de 4 aprilie, în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Fox News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu