joi, 7 iunie 2012

Una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală devine de netratat

Una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală devine de netratat Galerie foto (1)
Agentul patogen al unei boli cu transmitere sexuală, care infectează anual milioane de oameni, devine rezistent la tratamentul cu antibiotice, motiv pentru care boala ar putea deveni incurabilă, avertizează specialiştii.
Cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au solicitat guvernelor şi instituţiilor medicale să monitorizeze răspândirea gonoreei, o boală bacteriană infecţioasă care poate cauza inflamaţii, infertilitate, complicaţii în timpul sarcinii şi care, în cazuri extreme, poate duce la deces. Copiii născuţi de mame care suferă de gonoree au 50% şanse să dezvolte infecţii oculare care pot cauza orbirea.
Specialiştii atrag atenţia că bacteria care produce boala (gonococ - foto) a devenit rezistentă la aproape toate medicamentele utilizate în tratarea gonoreei, inclusiv la clasa de antibiotice numite cefalosporine, considerată până acum ultimul tratament care putea opri dezvoltarea bolii.
Întâlnită cândva predominant la marinari şi soldaţi, gonoreea a devenit tratabilă odată cu descoperirea penicilinei. Acum, ea este a doua cea mai comună infecţie cu transmitere sexuală, după cea cu Chlamydia. Oficialităţile estimează că din cele 498 de cazuri noi de infecţii cu transmitere sexuală tratabile, 160 de milioane sunt provocate de gonoreea. Această infecţie creşte şi şansele infectării cu alte microorganisme patogene, printre care şi virusul HIV.
Oamenii de ştiinţă spun că responsabilă pentru acest fenomen este utilizarea în exces sau incorectă a antibioticelor, dar şi capacitatea uimitoare a bacteriei de a se adapta.
Rezistenţa la cefalosporine a fost semnalată pentru prima dată în Japonia. De curând, însă, fenomenul a fost înregistrat şi în Marea Britanie, Australia, Franţa, Suedia şi Norvegia. Având în vedere că această rezistenţă a fost identificată în ţări cu sistem de sănătate bine dezvoltat, este foarte probabil ca procesul să aibă loc şi în ţările mai slab dezvoltate.
Sursa: AP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu