Oamenii care nu se grăbesc în timp ce
mănâncă şi care mestecă atent mâncarea nu numai că evită indigestia, dar
şi previn instalarea diabetului, susţin experţii.
Cercetătorii au descoperit că indivizii care mănâncă repede au un
risc de apariţie a diabetului de două ori şi jumătate mai mare,
comparativ cu restul oamenilor. Explicaţia, spun specialiştii, este
aceea că mâncatul rapid încurajează procesul de acumulare a grăsimii,
declanşând astfel boala.
Oamenii de ştiinţă din Lituania au realizat un studiu pe un eşantion
de 702 persoane, dintre care 234 fuseseră recent diagnosticate cu diabet
de tip 2. Toţi voluntarii au completat chestionare referitoare la
stilul lor de viaţă, inclusiv detalii cu privire la diete, rapiditatea
cu care termină un fel de mâncare, frecvenţa exerciţiilor fizice sau a
fumatului (acolo unde era cazul).
De asemenea, fiecare participant a fost cântărit şi măsurat pentru a i
se calcula indicele de masă corporală şi a afla dacă este sau nu obez.
Astfel s-a putut constata că cei care au recunoscut că mănâncă mai
repede decât majoritatea oamenilor erau mult mai predispuşi să sufere de
diabet de tip 2.
Pentru moment, oamenii de ştiinţă nu au putut afla mecanismul prin
care mâncatul rapid influenţează apariţia diabetului. Cu toate acestea,
un lucru bine cunoscut este faptul că obezitatea este una din cauzele
majore care contribuie la apariţia bolii. Bănuiala specialiştilor este
că obezitatea apare din cauză că, atunci când oamenii mănâncă repede,
sistemul lor digestiv nu are timp să trimită semnale la creier prin care
să îl anunţe că este plin.
Incidenţa diabetului de tip 2 este în creştere la nivel global, boala
devenind practic o pandemie. Se pare că diabetul apare în urma unor
interacţiuni între factorii de mediu şi factorii genetici. Din acest
motiv, identificarea factorilor de risc modificabili este esenţială
pentru a reduce numărul de diabetici.
Sursa: Daily Mail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu