
Cercetătorii de la National Institute
of Ageing din Baltimore, SUA, au descoperit că persoanele care ţin post
negru o zi sau două zile pe săptămână trăiesc mai mult şi sunt protejate
de afecţiuni ale creierului precum Alzheimer şi Parkinson.
Experimentele efectuate pe şoareci şi pe şobolani au arătat că
reducerea masivă a numărului de calorii consumate a dus la prelungirea
vieţii acestora, însă acest experiment nu poate fi reprodus pe oameni.
Acum, cercetătorii de la National Institute of Aging din SUA
au descoperit că persoanele care nu consumă niciun fel de aliment timp
de o zi sau două beneficiază de un efect de protejare a creierului de
afecţiunile degenerative.
Profesorul Mark Mattson, conducătorul laboratorului de neuroştiinţe
al institutului, a declarat: "Reducerea numărului de calorii poate
proteja creierul, însă efectul nu poate fi obţinut prin reducerea
cantităţii de mâncare consumate. Cea mai bună variantă este adoptarea
unor perioade de post total, în care nu se consumă nimic, alternate cu
perioade în care se poate consuma orice".
Cercetătorii au descoperit că atunci când cantitatea de calorii
consumate este redusă drastic se observă creşterea cantităţii de
substanţe chimice din creier ce au rolul de mesager celular. Aceste
substanţe au un rol important în stimularea creşterii neuronilor din
creier, proces ce contracarează efectul afecţiunilor precum Alzheimer
sau Parkinson.
"Celulele creierului sunt supuse unui stres ce produce un efect
similar celuia pe care exerciţiul fizic îl are asupra celulelor din
muşchi. Aşadar, efectul este unul pozitiv", a explicat Mattson.
Descoperirea a fost prezentată în cadrul unei conferinţei anuale a American Association for the Advancement of Science, ce a avut loc în Vancouver.
Sursa: The Guardian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu