Oamenii de ştiinţă de la Universitatea
British Columbia şi Institutul Smithsonian au descoperit, la una dintre
familiile de balene, un nou organ senzorial, cu ajutorul căruia acestea
îşi dau seama cât de mult trebuie să deschidă gura atunci când se
hrănesc.
Cetaceele din familia Balaenopteridae ( numite şi
rorquali) au un strat de grăsime cutat ce se întinde de la bot la
ombilic (cute gulare). Această formaţiune, pliată ca un acordeon, se
întinde pentru a le permite balenelor să înghită cantităţi mari de apă
şi să filtreze peştii şi krill-ul (o specie de crustacee mărunte) cu
care se hrănesc.
De curând, cercetătorii au prelevat probe de la balene ucise recent
şi le-au examinat folosind tomografia computerizată. Astfel, au
descoperit că aceste animale au un organ senzorial de mărimea unui
grapefruit, localizat în vârful bărbiei, înglobat în ţesutul
ligamentelor care leagă cele două maxilare şi alimentat de ţesut
neurovascular.
"Credem că acest organ senzorial trimite informaţii la creier, cu
scopul de a coordona mecanismul complex de hrănire care implică rotirea
fălcilor, mişcarea limbii şi lărgirea pliurilor de la nivelul gâtului.
Probabil el ajută balenele să simtă densitatea prăzii", a explicat
paleobiologul Nick Pyenson.
În mai puţin de şase secunde, o balenă din această familie, rorqualul comun (Balaenoptera physalus),
ia într-o singură înghiţitură până la 80 de metri cubi de apă şi hrană,
iar la fiecare înghiţitură capturează 10 kilograme de krill.
Din punct de vedere evolutiv, acest organ senzorial are un rol
fundamental în una dintre cele mai "extreme" metode de hrănire întâlnite
la creaturile acvatice, spun specialiştii. Este posibil ca această
caracteristică să fi existat înainte ca animalul să-şi fi dezvoltat un
corp atât de mare, ceea ce înseamnă că acest organ secundar este
responsabil pentru faptul că balenele rorqual au devenit cele mai mari
animale de pe pământ.
Sursa: TG Daily
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu