O dietă bogată în fructoză încetineşte
procesele cerebrale, alterând capacitatea de memorare şi învăţare, spun
oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California - Los Angeles.
Fernando Gomez-Pinilla de la Facultatea de Medicină din cadrul
UCLA a explicat că siropul de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, un
lichid ieftin care are o putere de îndulcire de şase ori mai mare decât
zahărul, este des întâlnit în compoziţia alimentelor procesate,
inclusiv în băuturi răcoritoare, condimente şi produse pentru copii.
Gomez-Pinilla şi co-autorul studiului, Rahul Agrawal, au studiat două
grupuri de şobolani care au consumat soluţie de fructoză şi apă, timp
de 6 săptămâni. Unul dintre grupuri a primit, pe lângă fructoză şi apă,
acizi graşi omega-3, sub formă de ulei de in şi acid docosahexaenoic
(ADH), care protejează împotriva efectelor nocive ce pot iapărea la
nivelul sinapselor (conexiunile chimice dintre celulele creierului, care
permit memorarea şi învăţarea).
Înainte de începerea dietei experimentalele, animalele au fost
hrănite cu mâncare specială pentru şobolani şi antrenaţi într-un
labirint de două ori pe zi. Oamenii de ştiinţă au dotat labirintul cu
repere vizuale menite să îi ajute pe şobolani să înveţe şi să îşi
amintească drumul. După cele şase săptămâni de studiu, cercetătorii au
testat capacitatea şobolanilor de a-şi aminti calea de ieşire din
labirint.
"Al doilea grup de şobolani a navigat mult mai rapid prin labirint,
comparativ cu cei care nu au primit acizi graşi omega-3. Animalele din
primul grup au fost mai lente, iar creierele lor au arătat un declin al
activităţii de la nivelul sinapselor. Celulele lor cerebrale nu au putut
trimite semnala de la una la alta, în mod corespunzător, perturbând
capacitatea şobolanilor de a gândi şi de a-şi aminti traseul învăţat cu 6
săptămâni în urmă", a declarat Gomez-Pinilla.
Mai mult, şobolanii care nu au primit ADH au prezentat semne de
rezistenţă la insulină, hormonul care controlează nivelul zahărului din
sânge şi care reglează şi funcţia sinaptică din creier. O analiză a
ţesutului cerebral al acestor şobolani a scos la iveală faptul că
insulina şi-a pierdut mult din capacitatea de a influenţa celulele
creierului.
"Descoperirile noastre sugerează că un consum regulat al ADH
protejează creierul împotriva efectelor nocive ale fructozei. Este ca
atunci când economiseşti bani la bancă. Vrei să construieşti rezerve
pentru creierul tău pentru a le utiliza atunci când e nevoie de
combustibil necesar în lupta cu bolile", e încheiat Gomez-Pinilla.
Sursa: Eurek Alert
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu