sâmbătă, 26 mai 2012

Ce îşi spun delfinii?

Ce îşi spun delfinii? Galerie foto (1)
Deşi nu există nicio urmă de îndoială că delfinii comunică între ei, desfăşurând conversaţii complexe, încă nu putem să ne dăm seama ce anume îşi spun.
Totuşi, s-ar putea să nu mai dureze mult până dezlegăm acest mister, acum că oamenii de ştiinţă din Japonia au creat un difuzor subacvatic capabil să redea sunetele realizate de animale. Acum, specialiştii urmăresc să vadă cum anume răspund delfinii la redarea propriilor sunete.
Dispozitivul a fost creat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Ştiinţe Marine şi Tehnologie din Tokyo, în colaborare cu firma Fusion Inc. Invenţia are capacitatea de a reproduce nu numai sunetele cu frecvenţă sub 20 kHz, care pot fi auzite şi emise de oameni, ci şi cele de înaltă frecvenţă (ultrasunete), pe care noi nu le putem percepe.
Studiile acustice efectuate până acum pe delfini s-au concentrat, în mare parte, pe înregistrări vocale şi pe capacitatea de a auzi, fiind efectuat un număr foarte mic de experimente bazate pe redare. În lipsa aparaturii care să înregistreze atât sunetele de frecvenţă joasă, cât şi pe cele de frecvenţă înaltă, studiile nu au putut fi realizate.
Aparatul este alcătuit din tipuri noi de elemente piezoelectrice care nu au mai fost utilizate în cazul aparaturii acvatice de acest gen şi este capabil să producă sunete de la 7 la 170 de kHz.
În curând, specialiştii vor utiliza dispozitivul pentru a reda sunetele realizate de delfini şi pentru a observa reacţia acestora.
Sursa: gizmag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu