sâmbătă, 14 aprilie 2012

Triumful miniaturizării: celulele fotovoltaice subţiri cât un fir de pânză de păianjen

Triumful miniaturizării: celulele fotovoltaice subţiri cât un fir de pânză de păianjen Galerie foto (1)
Oamenii de ştiinţă din Japonia şi Austria au reuşit să creeze celule fotovoltaice mai subţiri decât mătasea de păianjen şi atât de flexibile, încât pot fi înfăşurate în jurul unui fir de păr uman.
Pelicula ultra-subţire este alcătuită dintr-un strat de electrozi aşezat pe o folie de plastic şi are o grosime de doar 1,9 micrometri, reprezentând o zecime din cele mai subţiri celule fotovoltaice create anterior. Prin faptul că sunt extrem de subţiri şi de flexibile, celulele fotovoltaice pot avea mai multe utilizări. Astfel, ele pot fi incluse în dispozitive portabile de încărcare electrică sau în materiale textile electronice aplicate pe haine.
Având în vedere că sunt foarte subţiri, celulele devin elastice şi cântăresc atât de puţin că nu le simţim. "Un dispozitiv de încărcare realizat dintr-o astfel e folie poate fi ataşat pe haine, iar oamenii vârstnici, care doresc să îşi monitorizeze permanent starea de sănătate, nu vor mai fi nevoiţi să care baterii după ei", a declarat Tsuyoshi Sekitani, de la Universitatea din Tokyo.
Energia solară a devenit un domeniu din ce în ce mai urmărit de omamenii de ştiinţă şi consumatorii din Japonia care, în urma dezastrului nuclear de anul trecut, au devenit mai atraşi de sursele alternative de energie.
Acum cercetătorii de la Universitatea din Tokio, Japonia, şi Universitatea Johannes Kepler , din Austria, care au realizat celulele fotovoltaice ultra-subţiri, lucrează la dezvoltarea randamentului cu care dispozitivul este capabil să transforme lumina soarelui în energie electrică şi speră ca produsul lor să poată fi comercializat în mai puţin de cinci ani.
Sursa: The Telegraph
Foto: AFP PHOTO / Nature Communications

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu