joi, 19 aprilie 2012

Speranţe pentru tratamentul orbirii totale

Speranţe pentru tratamentul orbirii totale Galerie foto (1)
Câţiva şoareci de laborator incapabili să vadă pe întuneric au avut parte de un tratament revoluţionar, în urma căruia simţul vederii le-a revenit într-o anumită proporţie. În urma experimentului, oamenii de ştiinţă speră că, în viitorul apropiat, astfel de tratamente vor putea fi posibile şi în cazul oamenilor.
Şoarecilor li s-au transplantat celule nervoase sensibile la lumină. Celulele respective, numite celule cu bastonaşe, de fapt nişte fotoreceptori necesari pentru vederea în condiţii de lumină slabă, au fost recoltate din retina unor şoareci nou-născuţi, după care au fost implantate exemplarelor adulte care nu aveau fotoreceptorii respectivi.
"Este primul experiment în care transplantul unor celule fotoreceptoare vizuale a avut succes şi a îmbunătăţit simţul vederii. Cu toate că suntem încă departe de aplicarea în cazul oamenilor, experimentul este un prim pas efectuat cu succes în această direcţie.", declară cercetătorul Robin Ali din cadrul University College, Londra.
Conform dr. Ali, echipa de cercetători a transplantat circa 30.000-40.000 celule fotoreceptoare în fiecare ochi al şoarecilor folosiţi în cadrul experimentului, după care oamenii de ştiinţă au verificat, cu ajutorul scanării cerebrale, modul în care cortexul vizual răspundea la impulsuri.
După transplanturi, şoarecii au fost supuşi unor teste specifice, la care rozătoarele s-au descurcat mai bine comparativ cu şoarecii complet orbi.
"Majoritatea cazurilor de orbire la oamenii din Occident, au fost provocate de pierderea celulelor fotoreceptoare. Credem că peste 5 ani, să avem o imagine mult mai clară asupra condiţiilor fiziologice care trebuie îndeplinite de oamenii aflaţi în situaţia de a primi astfel de transplanturi.", continuă dr. Ali.
Totuşi, la om, problema ar fi mai complicată, deoarece ar fi preferabilă transplantarea de celule cu conuri, responsabile de vederea "de zi", în lumină puternică, şi de perceperea culorilor. Spre deosebire de şoareci, la oameni simţul vizual se bazează mult mai mult pe celulele cu conuri decât pe celulele cu bastonaşe, care asigură vederea în lumină slabă. Experimente anterioare de transplantare a celulelor cu conuri au avut însă mai puţin succes.
Experimentul nu este primul de acest fel; recent, doi voluntari americani au fost trataţi cu celule stem prelevate de la embrioni, pentru orbire cauzată de degenerescenţă maculară, respectiv distrofie maculară de tip Stangardt.

Sursa: AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu