Oamenii de ştiinţă de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) au creat un prototip al unui motor ultra-compact, conceput pentru revoluţiona producţia de sateliţi de mici dimensiuni.
Incluzând combustibilul şi întregul mecanism de control, motorul cântăreşte aproximativ 200 de grame şi poate fi utilizat pentru a schimba orbita micilor sateliţi sau pentru a-i trimite spre destinaţii mai îndepărtate.
Creat pentru a oferi o nouă generaţie de nanosateliţi cu sistem de propulsie eficient, care le asigură autonomie şi le permite să desfăşoare misiuni de explorare, noul mini-motor poate fi montat pe sateliţi de dimensiuni foarte mici, precum cei de 10x10x10 cm.
Masa redusă a motorului este asigurată de compusul chimic EMI-BF4, care înlocuieşte combustibilul. EMI-BF4 este un lichid "ionic", din care ionii încărcaţi electric sunt extraşi şi apoi ejectaţi pentru a crea propulsia. În interiorul motorului, lichidul ionic este extras dintr-un rezervor şi ghidat prin acţiune capilară spre o serie de micro-duze din siliciu; ionii sunt extraşi de un electrod menţinut la 1000 de volţi, apoi acceleraţi şi ejectaţi prin duze, cu viteza de 40.000 km/h. Pentru ca toţi ionii, şi cei pozitivi şi cei negativi, să fie eliberaţi, polaritatea câmpului electric este inversată la fiecare secundă.
Cu adevărat uimitor este faptul că, în urma calculelor, s-a constat că doar 100 de ml de carburant vor fi de ajuns pentru ca un satelit să ajungă la Lună în 6 luni.
Se preconizează că acest motor va face parte din nanosatelitul Clean Space One, care va avea rolul de a curăţa spaţiul cosmic de deşeuri, şi din nanosateliţii olandezi care urmează să fie trimişi în spaţiu pentru a înregistra semnale de frecvenţă ultra joasă de pe partea îndepărtată a Lunii. Cercetătorii de la EPFL plănuiesc să finalizeze proiectarea motorului în aproximativ un an, pentru ca apoi să poată fi utilizat la proiectarea lui CleanSpace One .
Sursa: Gizmag, EurekAlert
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu