duminică, 29 aprilie 2012

De ce mersul la sală ne poate ajuta creierul?

De ce mersul la sală ne poate ajuta creierul? Galerie foto (1)
Pentru a ne proteja creierul de efectele îmbătrânirii, s-ar putea să fie nevoie să ne sporim masa musculară.
Un nou studiu a reliefat faptul că exerciţiile fizice care întăresc muşchii pot ajuta la încetinirea declinului mental, îmbunătăţind, totodată, performanţele cognitive.
Studiul a fost realizat de cercetători din Canada şi SUA pe un eşantion de 86 de femei care se confruntau cu deficienţe cognitive minore, dar care pot duce, în timp, la demenţă.
Pacientele, a căror vârstă varia între 70 şi 80 de ani, au fost împărţite în două grupuri. Un grup a urmat un antrenament de forţă, folosind gantere şi echipamente de sală, iar celălalt grup a făcut parte dintr-un program de exerciţii cardiovasculare bazat pe plimbărin în aer liber. Un alt grup, de control, a fost format din femei care au realizat exerciţii rudimentare pentru echilibru şi tonifiere.
După şase luni, femeile din primele două grupuri a-au descurat mult mai bine la o serie de teste mentale, comparativ cu grupul de control. Însă participantele din grupul care a urmat programul de forţă au arătat o îmbunătăţire majoră a răspunsurilor la anumitte sarcini mentale care implică funcţii executive.
"Funcţia executivă implică gândirea complexă. Ea reprezintă capacitatea de a lua decizii, de a realiza mai multe sarcini concomitent şi de a face planificări", a explicat dr. Liu-Ambrose, implicat în studiu. Acest tip de exerciţii tind să implice un efort mental mai susţinut prin simplul fapt că ne monitorizăm în mod constant pentru a verifica dacă le facem aşa cum trebuie. În schimb, mersul este un act automat care nu presupune feedback.
Mai mult, sporirea masei musculare conduce la creşterea nivelului sangvin al hormonului numit IGF-1 (Insulin Growth Factor-1), proces ca poate fi benefic pentru creier. Dr. Teresa Liu-Ambrose speculează chiar că IGF-1 ar putea favoriza creşterea şi diferenţierea neuronilor, îmbunătăţind funcţionarea creierului.
Sursa: The Globe and Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu