sâmbătă, 28 aprilie 2012

Cine îi va lua locul ursului polar?

Cine îi va lua locul ursului polar? Galerie foto (1)
Este greu să te menţii în top. Indiferent cât de bine plasat esti, întotdeauna există cineva care vrea să îţi ia locul. Aşa se întâmplă şi cu ursul polar care, multă vreme, a fost prădătorul principal în Arctica. Acum, când habitatul lor este distrus, iar alte animale aleg să migreze, urşii polari pierd teren în faţa altor prădători.
Momentan nu se ştie cu exactitate cine îi va lua locul ursului polar ca "prădătorul arctic nr. 1" în următoarele decenii, când gheaţa marină din timpul verii va dispărea, dar un pretendent ar putea fi rechinul de Groenlanda. Acesta este cel mai mare peşte din Arctica, iar atunci când îi este foame, se poate hrăni chiar şi prăzi de mari dimensiuni, cum sunt delfinii beluga.
Deşi este un animal de talie mare, nu se cunosc foarte multe date despre acest rechin, datorită faptului că are tendinţa de a înota la adâncimi mari, sub gheaţă. Este una dintre cele mai mari specii de rechini: de la 4 cm, cât are la naştere, rechinul de Groenlanda ajunge, la maturitate, la peste 5 metri.
Din cauza faptului că trăiesc într-un mediu extrem de rece, rechinii de Groenlada cresc încet, dar unii dintre ei ajung centenari. În general, se hrănesc cu peşti, dar în lipsa acestora acceptă şi nevertebrate precum meduze, calmari sau crabi. De asemenea, din când în când, vânează şi mamifere marine, precum focile.
Capacitatea lor de a vâna este impresionantă, mai ales în condiţiile în care majoritatea exemplarelor sunt cel puţin parţial nevăzătoare. Rechinii de Groenlanda sunt parazitaţi de crustacee mici numite Ommatokoita elongata, care se ataşează de ochii lor şi îi vatămă. În multe populaţii rechinii sunt afectaţi de aceşti paraziţi în proproţie de până la 100%. Cu toate acestea, faptul că sunt nevăzători nu îi împiedică să fie prădători excelenţi, mai ales în condiţiile în care au mirosul foarte bine dezvoltat.
Sursa: New Scientist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu