Galerie foto (1)
Delfinii cu bot gros (Tursiops truncatus) se organizează în bande şi creează diverse tipuri de alianţe pentru a păzi femelele de alte grupuri rivale.
Cercetătorii americani care au observat delfinii din Shark Bay, vestul Asutraliei, spun că în călătoriile lor, în care "patrulează" suprafeţe de sute de kilometri pătraţi, animalele ajung să se confrunte cu delfini din alte grupuri.
Cercetătorii au urmărit delfinii pe o perioadă de 5 ani, dar unul dintre specialiştii implicaţi studiază animalele din Shark Bay încă din anii '80. Noul studiu vine să demonstreze că aceste mamifere inteligente trăiesc în cadrul unei societăţi deschise, unde masculii nu păzesc un teritoriu bine delimitat, ci un mozaic de zone care se suprapun.
Inteligenţa delfinilor cu bot gros poate fi judecată în funcţie de modul în care aceştia iau decizii cu privire la indivizii dintr-un grup nou. De fiecare dată când două grupuri se întâlnesc, delfinii răspund prin trei tipuri diferite de alianţe.
Primul mod este acela în care delfinii se organizează în grupuri mici de câte 2 sau trei indivizi, pentru a localiza şi captura femelele fertile. Acest proces poate dura chiar mai mult de o lună.
Al doilea tip de doua alianţă presupune oragnizarea masculilor din fiecare grup în "echipe" cu un număr de 4 -14 indivizi, care se vor lupta pentru apărare sau pentru capturarea femelelor.
La al treilea nivel, grupurile au "relaţii de prietenie" în care delfinii se aliază pentru a forma o armată mai mare, capabilă să apere femelele şi să lupte împotriva altor grupuri agresive.
Specialiştii susţin că aceste relaţii demonstrează că animalele au un nivel ridicat de inteligenţă, ele fiind nevoie să judece dacă noul grup este un duşman sau un posibil aliat. Până acum s-a constat că doar oamenii şi delfinii cu bot gros au această capacitatea de a crea mai multe tipuri de relaţii cu alte grupuri.
Sursa: BBC Nature
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu