Imaginii noastre despre lumea insectelor gigantice de la tropice i s-a adăugat un nou element, odată cu descoperirea, în insula indoneziană Sulawesi, a unei viespi de dimensiuni impresionante, înzestrată nu numai cu ac, ci şi cu o pereche de fălci mai mari decât picioarele.
Descoperirea a fost făcută de entomologul (biolog specializat în studiul insectelor) Michael Ohl, de la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Berlin, Germania. El a studiat în colecţiile muzeului exemplare colectate din insula Sulawesi de către Lynn Kimsey, de la Universitatea California - Davis, şi şi-a dat seama că este vorba despre o specie necunoscută până atunci oamenilor de ştiinţă.
Viespea a primit denumirea ştiinţifică de Megalara garuda (Garuda este numele unei fiinţe mitologice, simbol naţional al Indoneziei, o creatură jumătate om, jumătate pasăre).
Insecta are o înfăţişare impresionantă, mai ales masculii acestei specii: de culoare neagră, cu un corp ce poate ajunge la peste 7 cm lungime (femele sunt puţin mai mici) şi cu o pereche de piese bucale uriaşe, în formă de seceră, mai lungi decât picioarele anterioare ale insectei.
Megalara garuda aparţine unui grup de viespi prădătoare care îşi paralizează prăzile înţepându-le cu ajutorul acului legat de o glandă cu venin.
Prea puţine lucruri se cunosc despre această nou-descoperită specie; entomologii încă nu ştiu cu ce specii-pradă se hrăneşte viespea, nici care este comportamentul reproductiv al acestei insecte, nici dacă ea reprezintă vreun pericol pentru om.
Oricum, faptul că poate nu doar să înţepe şi să injecteze venin, ci şi să muşte cu ajutorul mandibulelor enorme o face să pară destul de ameninţătoare.
Sursa: EurekAlert!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu