Cel mai rapid animal din lume îşi pierde capacitatea de a se reproduce din cauza schimbărilor climatice, spun cercetătorii din Kenya.
Oamenii de ştiinţă de la Muzeul Naţional din Kenya au descoperit că masculii de ghepard (Acinonyx jubatus) au dezvoltat unele anormalităţi în ceea ce priveşte calitatea spermei, cauzate de temperaturile tot mai crescute. Mai mult, creşterile de temperatură afectează şi obiceiurile alimentare are gheparzilor.
"Schimbările climatice au contribuit la deteriorarea spermei. Multe exemplare au prea puţini spermatozoizi şi un nivel foarte scăzut de testosteron. Modificările climatice au un impact major şi asupra gazelelor. În aceste condiţii, gheparzii au trebuit să se reorienteze şi să îşi găsească alte surse de hrană, lucru care contribuie la îngreunarea procesului de reproducere", a declarat Risky Agwanda, de la Muzeul Naţional din Kenya. El a adăugat că gheparzii au un număr del spermatozoizilor de 10 ori mai redus decât pisicile.
Gheparzii preferă să vâneze gazela Thomson, care are un nivel ridicat de proteine comparativ cu alte erbivore. Doar că, din cauza încălzirii globale şi a acţiunilor întreprinse de oameni, populaţia de gazele a înregistrat un declin drastic. Pe de altă parte, speciile de gazele se pot încrucişa între ele, făcând ca nivelul de proteine să scadă, a explicat cercetătorul.
În urma unui studiu realizat de specialiştii din Kenya, s-a constat că alte erbivore, precum zebrele nu au un conţinut nutriţional la fel de potrivit pentru gheparzi. Mai mult, s-a observat că în rândul exemplarelor de gheparzi care nu au fost afectaţi de încălzirea globală, o dietă bazată de carne de gazelă le-a îmbunătăţit calitatea spermei.
Oficialităţile anunţă cu îngrijorare că în Kenya mai există doar 1000 de exemplare de gheparzi, comparativ cu anii '80 când aici existau peste 5000.
Sursa: The Guardian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu