O echipă de oameni de ştiinţă din China, SUA şi Mexic a utilizat detecţia cu ajutorul luminii şi altimetria cu laser (LiDAR) pentru a studia modul în care cutremurele modifică formele de relief. Cu ajutorul acestei tehnici, seismologii pot stabili cu precizie locurile în care scoarţa terestră s-a rupt, iar datele astfel obţinute ar putea fi utilizate pentru a estima probabilităţile producerii cutremurelor în anumite zone.
Dacă această tehnică ar fi aplicată în toate regiunile cu risc ridicat de producere a seismelor, specialiştii ar putea afla dacă există o tendinţă de apariţie a unor cutremure în viitorul apropiat. Populaţia şi autorităţile locale ar avea astfel timp să se pregătească pentru a face faţă evenimentului.
Cercetătorii au realizat imagini topografice foarte precise ale unei zone seismice din Mexic, înainte şi după un seism major (cutremurul cu magnitudinea de 7,2 grade din zona El Mayor-Cucapah, din 4 aprilie 2010), care a produs în scoarţa terestră o fisură cu lungimea de 120 km.
Regiunea a fost cartografiată cu ajutorul unui sistem LiDAR, care trimite spre sol serii de fascicule laser, cu ajutorul cărora denivelările suprafeţei pot fi măsurate cu precizie de centimetri. În numai 3 zile, a putut fi astfel realizată o hartă topografică 3D a unei zone cu suprafaţa de 360 kilometri pătraţi. Specialiştii au comparat apoi datele obţinute cu un alt set de date colectate anterior, în 2006, tot cu ajutorul sistemului LiDAR, observând schimbările produse, dispunerea faliilor şi apariţia unor fisuri în scoarţa terestră, extrăgând de aici concluzii privind probabilitatea producerii unor noi cutremure în viitor.
Sursa: ZME Science
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu