Descoperirea a fost făcută prin intermediul satelitului Interstellar Boundary Explorer (IBEX) şi a oferit cercetătorilor informaţii neaşteptat de complexe despre ceea ce se întâmplă în afara sistemului nostru solar.
După ce, în urmă cu peste zece ani, sonda Ulysses a detectat recent heliu neutru interstelar în premieră, IBEX a identificat în sistemul nostru solar trei alte tipuri de atomi, incluzând hidrogen, oxigen şi neon - materia brută din care se formează noile stele şi planete. Aceste particule provin însă din afara sistemului solar, din spaţiul interstelar.
Aceşti atomi de provenienţă interstelară sunt produşi secundari proveniţi de la fostele stele şi transportaţi de vânturile interstelare. Cercetătorii au descoperit 74 de atomi de oxigen la fiecare 20 atomi de neon, în vânturile interstelare.
Prin comparaţie, în propriul nostru sistem solar există 111 atomi de oxigen pentru fiecare 20 atomi de neon. Explozia Big Bang a creat hidrogenul şi heliul, însă doar exploziile de tipul supernovelor de la sfârşitul existenţei unei stele pot răspândi elementele mai grele, ca oxigenul şi neonul, în cadrul galaxiei.
Pornind de la aceste noi date ale problemei, cercetătorii au mai multe şanse să descopere modalitatea în care galaxia noastră a evoluat şi s-a transformat de-al lungul timpului. Imaginile obţinute de IBEX vor oferi oamenilor de ştiinţă informaţii noi despre galaxiile învecinate, dar vor ridica de asemenea noi întrebări.
Sursa: DailyMail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu