Galerie foto (1)
Deşertul Atacama, din America de Sud, cel mai uscat deşert de pe Pământ, se aseamană cu suprafaţa planetei Marte, iar oamenii de ştiinţă au fost uimiţi să descopere în deşert o “oază” de microorganisme care alimentează speranţa că şi Planeta Roşie este capabilă să găzduiască viaţa.
În căutarea materialui biologic, cercetătorii au utilizat un dispozitiv numit Signs of Life Detector (SOLID, detector de semne de viaţă) care conţine un biochip alcătuit din 450 de anticorpi. După ce au prelevat mostre de la o adâncime de 5 metri, specialiştii au descoperit prezenţa unor microorganisme unicelulare din grupul Archaea şi a unor bacterii.
În urma cercetărilor s-a observat că, atunci când au primit apă, microorganismele s-au putut înmulţi prin diviziune. Acest fenomen este extrem de interesant, având în vedere că suprafa de deşert, bogată în sare gemă şi alţi compuşi care absorb apa, este foarte asemănătoare cu cea de pe Marte.
Iniţial, dispozitivul SOLID a fost creat pentru a putea preleva probe de pe Marte şi a descoperi dacă planeta găzduieşte forme de viaţă. Acum, după ce el a fost testat în Atacama, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că dispozitivul îşi va face treaba pe Marte.
Studiul a fost realizat de specialişti de la Centrul de Astrobiologie al Consiliului Superior de Cercetare Ştiinţifică, din Spania, şi de la Universidad Catolica del Norte, Chile.
Sursa: Dvice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu