duminică, 8 ianuarie 2012

Urmatoarea extinctie in masa va avea loc in maxim 16 milioane de ani

Urmatoarea extinctie in masa va avea loc in maxim 16 milioane de ani Galerie foto (1)
La fiecare 27 de milioane de ani, conform studiilor realizate de Richard Bambach, paleontolog in cadrul Institutului Smithsonian, si de Adrian Melot, un reputat astronom britanic, o extinctie majora a vietii are loc pe Terra. Aceleasi calcule arata ca urmatorul val al disparitiei speciilor vii va avea loc peste aproximativ 16 milioane de ani, anunta presa britanica.
"Numeroasele date fosile de care dispunem ne arata ca astfel de evenimente se produc, in proportie de 99%, la un interval de 27 de milioane de ani. Ceea ce este de-a dreptul misterios este motivul pentru care ele au loc", afirma Richard Bambach. Una dintre ipoteze sustine prezenta unui misterios corp ceresc, denumit ipotetic "Nemesis", corp care ar gravita in jurul Soarelui pe o orbita atat de mare incat ii permite o rotatie completa numai la 27 de milioane de ani. Momentul in care acesta se apropie de sistemul nostru solar ar genera ploi distrugatoare de meteoriti care cauzeaza extinctiile.

Cei mai multi oameni de stiinta neaga, insa, aceasta ipoteza si sustin ca intr-un asemenea scenariu, extinctiile ar fi trebuit sa actioneze cu exactitatea unui ceas elvetian, dar exista informatii care indica faptul ca unele valuri de extinctie s-au produs cu o marja de eroare si de 10 milioane de ani, ceea ce scoate prezenta unui Nemesis din discutie. De asemenea, procentul speciilor vii care dispar oscileaza de la un eveniment la altul. Iar in ultima extinctie de acest gen, mai putin de 10% dintre plante si animale si-au gasit sfarsitul. Si chiar daca statisticle arata ca valul urmator ar trebui sa vina peste 16 milioane de ani, nu exista nicio certitudine ca el nu se va produce mult mai devreme decat este specificat, concluzioneaza aceeasi oameni de stiinta.

Sursa: TheRegister

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu