luni, 9 ianuarie 2012

Oare scorpionii văd cu tot corpul?

Oare scorpionii văd cu tot corpul? Galerie foto (1)
Dacă aţi aflat deja că scorpionii au până la 12 ochi, atunci trebuie să ştiţi că oamenii de ştiinţă cred că au mai găsit încă unul - foarte „cuprinzător”.
Specialiştii spun că ar fi posibil ca întregul exoschelet al scorpionilor să fie un fotoreceptor gigantic, care detectează umbrele produse de lumina lunii şi a stelelor. Deşi, pentru moment, este doar o ipoteză, ea ar explica de ce scorpionii, indiferent de culoarea lor în timpul zilei, strălucesc sub lumina ultravioletă.
Nimeni nu ştie exact la ce foloseşte această proprietate a scorionilor, însă specialiştii au câteva teorii. Ei cred că fluorescenţa i-ar putea ajuta în ritualul de împerechere sau ar putea fi un rest al protecţiei solare pe care o aveau înainte să evolueze şi să devină nocturni. Oricare ar fi explicaţia, se pare că ei au această proprietate de foarte multă vreme. Acest lucru este indicat de cercetările făcute pe o fosilă ce datează de acum 430 de milioane de ani.
În studii anterioare, s-a demonstrat că scorpionii nu mai disting spaţiul liber de adăpost, atunci când ochii le sunt acoperiţi şi pigmenţii florescenţi sunt decoloraţi. Un alt studiu a demonstrat că, atunci când coada este expusă la lumina verde (aceeaşi culoare ca fluorescenţa), nervii din acea regiune se activează.
Acum, cercetătorul Douglas Gaffin de la Universitatea din Oklahoma a studiat comportamentul a mai bine de 100 de scorpioni expuşi la ultraviolete, lumină verde şi lungimi de undă mai mari, pe care ochii lor nu le pot vedea. Astfel, s-a constat că scorpionii, chiar şi atunci când au ochii acoperiţi, se mişcă sub lumina ultravioletă la fel ca atunci când au ochii descoperiţi.
"Poate că ei colectează lumina ultravioletă, poate lumina stelelor, iar pigmenţii o fac verde şi sistemul lor nervos o percepe ca atare", a declarat Griffin. Dar aceasta e doar o ipoteză, mecanismul procesului nu este cunoscut.
Pentru a continua cercetarea, specialiştii au de gând să acopere scorionii cu o cremă de protecţe solară. Singura problemă este că substanţele din cremă îi omoară pe scorpioni în doar câteva zile, iar cercetătorii sunt nevoiţi să găsească o metodă prin care să facă acest experiment.
Sursa: wired

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu