vineri, 2 decembrie 2011

Persoanele cu hiperglicemie îmbătrânesc mai repede!

Persoanele cu hiperglicemie îmbătrânesc mai repede! Galerie foto (1)
Cercetătorii au descoperit că faţa persoanelor ce prezintă un nivel ridicat al glicemiei îmbătrâneşte mai repede. Astfel, oamenii cu un stil de viaţă nesănătos riscă să aibă o înfăţişare exterioară care îi face să pară mai în vârstă decât sunt în realitate.
Cercetătorii ştiau că un nivelul mare al glucozei în sânge, care poate creşte ca rezultat al unei diete nesănătoase sau a lipsei de activitate fizică, provoacă numeroase afecţiuni. Acest studiu, însă, dezvăluie în premieră faptul că un nivel ridicat al glicemiei conduce şi la o îmbătrânire accelerată.
La persoanele sănătoase, nivelul zahărului din sânge este undeva între 5 şi 6 micromoli pe litru. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, peste valorile standard, fiecare micromol suplimentar adaugă 5 luni trăsăturilor faciale.
Rezultatul a fost obţinut în urma unui studiu efectuat pe 602 persoane. Acestora le-a fost măsurat nivelul glicemiei, în timp ce 60 de voluntari au studiat două fotografii ce reprezentau chipul fiecărei persoane studiate, atribuind fiecărei persoane o vârstă.
Persoanele sănătoase cu un nivel scăzut al glicemiei arătau mai tinere cu un an faţă de persoanele sănătoase cu un nivel ridicat al glicemiei. În comparaţie cu persoanele diabietice, voluntarii cu un nivel scăzut al glicemiei arătau cu 18 luni mai tineri.
Oamenii de ştiinţă au elaborat două ipoteze pentru a explica îmbătrânirea feţei: fie zahărul din sânge se ataşează de colagen, proteina care menţine pielea suplă, fie glucoza din sânge afectează producţia de insulină, hormon cu un rol esenţial în procesul de îmbătrânire.
David Gunn, conducătorul studiului, a comentat rezultatele: "Cercetarea noastră oferă un motiv în plus pentru a avea un stil de viaţă sănătos: pentru că acesta contribuie şi la aspectul fizic, nu doar la sănătate. Studiul nostru subliniază importanţa menţinerii glicemiei la un nivel sănătos".
Sursa: The Telegraph

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu