joi, 29 decembrie 2011

O furtună solară ar putea afecta zilele următoare comunicaţiile terestre De Eduard Dascălu / 29 decembrie 2011 10:28 /

Aurora cauzata de ECM
  • Eruptie solara
  • Aurora cauzata de ECM
  • Eruptie solara
  • Aurora cauzata de ECM
Astronomii amatori speră să poată observa, începând chiar de azi, particule ale unei furtuni solare ce vor produce aurore boreale senzaţionale. Reversul medaliei este că, potrivit experţilor în telecomunicaţii, radiaţiile produse pot cauza furtuni magnetice care ar afecta comunicaţiile radio şi reţelele electrice.
Ejecţia sau erupția coronală de masă (ECM) este parte a unei activităţi solare crescute, dintr-un ciclu de 11 ani, ce îşi va atinge apogeul în 2013.
Centrul Meteorologic al Administraţiei Naţionale (americane) de Administrare Oceanică şi Atmosferică (NOAA) avertizează că „în zilele de 28 şi 29 decembrie sunt șanse de 20-40% pentru producerea de furtuni geomagnetice minore, de grad G1, datorate mai multor erupţii coronale de masă, până în data de 31 decembrie putând avea loc întreruperi ale comunicaţiilor radio”. Astfel, toate comunicaţiile prin unde radio pot fi afectate, incluzând sistemele GPS sau GSM.
(w540) Eruptie so
O erupţie coronală de masă are o temperatură ce poate atinge milioane de grade Celsius, conţine miliarde de tone de gaze şi emite radiaţii X şi ultraviolete.
Spectaculoasele efecte optice ale ECM sunt cauzate de particulele solare ionizate, capturate de câmpul magnetic terestru,care tulbură gazele din atmosferă, cauzând astfel explozii de energie luminoasă.
(w540) Aurora cau
Pe lângă efectele plăcute ochiului, aceste particule pot cauza furtuni magnetice, care în anumite cazuri au dus la întreruperea comunicaţiilor sateliţilor sau întreruperi în furnizarea energiei electrice. Unul dintre cele mai relevante exemple în acest sens a fost pana de electricitate din 1989, din Quebec, Canada, cauzată de erupţia coronală de masă de tip X1.9 și care a lăsat şase milioane de persoane în întuneric, .
ECM prognozate sa aibă loc începând de astăzi nu sunt primele din acest an, alta având loc în luna august. Din fericire, aceasta nu a avut vreun efect negativ asupra comunicaţiilor terestre.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu